Вчені: глобальне потепління призвело до розширення атмосфери Землі

    376

    Зміна клімату безпосередньо впливає на атмосферу Землі. Вчені з Національного центру атмосферних досліджень (США) виявили, що починаючи з 2001 року товщина тропосфери збільшується в середньому на 53 метри за десятиліття, повідомляє Science Advances.

    Наразі невідомо, як цей факт може вплинути на клімат. Експерти назвали один можливий наслідок – літакам доведеться літати вище, щоб уникнути турбулентності.

    Розширення тропосфери безпосередньо з підвищенням температури біля Землі. Це найнижчий шар атмосфери, чия висота сягає від 10 до 12 кілометрів.

    Дослідники проаналізували вимірювання метеозондів у Північній півкулі за останні 40 років. Результати показали, що верхня частина тропосфери під назвою тропопауза змінює розмір залежно від температури та пори року.

    У міру того, як температура продовжує підвищуватися через збільшення викидів парникових газів, в атмосфері затримується більше тепла і тропосфера розширюється. У період із 1980-х по 2000 роки швидкість розширення становила 49 метрів на рік. У ХХІ столітті швидкість змін зросла. Стратосфера, навпаки, почала стискатися через виснаження озонового шару.

    Дослідження показало, розширення тропосфери на 80% зумовлено діяльністю людей. Люди стабілізували стан стратосфери, заборонивши використання озоноруйнівних речовин. Але нижній шар атмосфери продовжує страждати від викидів парникових газів.