
Ризик утворення тромбів істотно збільшується в жарку погоду, тому що організм втрачає воду.
Медики стверджують, що для профілактики інсульту, інфаркту та обриву тромбу треба уважно ставитися до свого раціону.
* Щоб в крові не з’являлися тромби, слід щодня вживати цибулю, як в сирому, так і приготованому вигляді. У ньому міститься кверцетин, який є потужним антиоксидантом широкого спектру дії.
* Добре відомий в справі боротьби з тромбами часник. Для отримання антикоагулянту під назвою ахоен вчені рекомендують не подрібнювати часник, а тиснути. Можна часник злегка обсмажувати. При додаванні часнику до кислої їжі (наприклад, до помідорів) також виділяється ахоен.
Одним з кращих способів блокування тромбів вважається вживання риби, що містить багато корисних жирних кислот типу омега-3. Так, вчені довели, що вживання всього 195 грамів тунця «розріджує кров» не менш ефективно, ніж аспірин.
* Уповільнити появу тромбів червоне вино. Воно знижує скупчення тромбоцитів, підвищує рівень «хорошого» холестерину HDL. Допоможе і червоний виноградний сік. Однак якщо червоного вина вистачить пару чарок, то соку потрібно в 3 рази більше.
* Пігмент з чорного і зеленого чаю стимулює розчинення тромбів.
* Ворогами тромбів традиційно називають овочі, багаті клітковиною і вітаміном С, і оливкова олія.
* До захисників людського організму від тромбів вчені також відносять пекучий червоний перець чилі і інші спеції. Зокрема, імбир, гвоздика, тумерік і кумін.




