Польські ЗМІ пишуть про відновлення написів у Львові і акцентують на польськості міста (ФОТО)

    2871

    Золочений напис польською «Галицька Каса Ощадливості» над нинішнім Музеєм етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у центрі Львова є видимий – як до війни.

    фото www.reporters.pl

    Напис відкрили після реставрації кілька днів тому в Львові разом з алегоричною відреставрованою групою «Ощадність» на вершині давньої будівлі Галицької Каси Ощадності, пише польський інтернет-портал www.reporters.pl . Автором цієї різьби був видатний львівський митець Леонард Марцоні. Він виконав її наприкінці XІX ст. для оздоблення спроектованої Юліаном Захаровичем будівлі цієї важливої банківської інституції з довгою і славною традицією. Пригадаймо, що її спорудили в 1844 р., а дохід з її діяльності був спрямований на благодійну мету.

    Після І Світової війни, коли Львів увійшов до складу відродженої польської держави, наголошує www.reporters.pl , назву банку було змінено на Малопольську Касу Ощадності, але напис на фасаді залишився попередній. Після ІІ Світової війни нова радянська влада його замалювала, щоб напис не нагадував про польськість міста.

    Також невідреставрована статуя була в щораз гіршому стані, аж наприкінці 70-их років: її рука відпала і вбила перехожого. Руку потім реконструювали, але ще донедавна вона вирізнялася іншим кольором від решти композиції.

    Тепер з ініціативою реновації статуї виступили львівські студенти. Зібравши на цю мету 300 тис. гривень на аукціонах, а інші 167 тис. профінансувала влада. Реставраційну роботу виконали випускники Львівської політехніки – працювавши над цією місією півроку. У процесі роботи виявилося, що під шаром зеленої фарби на променях, як і раніше, криється оригінальна позолота. При такій нагоді було відкрито також польський напис. Вечорами статуя буде підсвітлена.



    • інші новини