“Колишні” потроху повертаються до влади

    291

    Як відомо, із набуттям чинності новим законом про державну службу, в Україні запроваджено інститут держсекретарів. Відповідні посади передбачені в кожному із 17 міністерств. Запрацювати вони повинні з 1 січня.

    Посада держсекретаря відповідає найвищому рівню держслужби, це категорія “А”. Посадовець керуватиме апаратом міністерства, призначається на п’ять років і залишається працювати після звільнення самого міністра.

    Однак призначення вже першого держсекретаря, котрим став Олексій Тахтай, викликало незадоволення громадськості. Зокрема у “Реанімаційному пакеті реформ” заявили, що Олексій Тахтай — “відвертий корупціонер і функціонер часів Януковича”. А цим призначенням влада свідомо дискредитує реформу держслужби.

    Докладніше про це призначення говоримо з Миколою Виговським, експертом громадської ініціативи “Реанімаційний пакет реформ”.

    – Пане Виговський, що відомо про Олексія Тахтая?

    – До 2014 року Олексій Тахтай займався контролем виконання доручень президента Віктора Януковича в Адміністрації Президента. Під час співдесіди на конкурсі держсекретаря МВС пан Тахтій заявив, що дуже пишається своєю роботою в Адміністрації
    Президента в часи керівництва державою Януковичем, а АП – Сергієм Льовочкіним.

    Також Олексій Тахтай є фігурантом відео СБУ, на якому колишній заступник Арсена Авакова Сергій Чеботар домовляється про корупційну оборудку про розкрадання державних коштів при закупівлі піску з екс-директором державного підприємства
    “Спецсервіс” Василем Петрівським.

    До речі, про те, що цей відеозапис, зроблений у кабінеті пана Чеботаря, є справжнім,
    свідчать дані зі судового реєстру. Журналісти також відзняли, як Олексій Тахтай приїжджає на роботу в МВС на дорогому “Кадилаку”. Як згодом виявилося, це саме та автівка, котру як благодійний внесок надала невідома приватна особа колишньому міністрові внутрішніх справ за часів Януковича Анатолію Могильову.

    Тобто держсекретарем МВС стала людина зі скандальною репутацією, стосовно доброчесності якої є великі сумніви.

    – А як така людина могла виграти конкурс?

    – На жаль, конкурсна комісія на посаду держсекретаря не є самостійною. На неї впливають з Адміністрації Президента, з Кабміну. Цей вплив можливий саме через недосконалість конкурсної процедури. Призначення Тахтая відбулося під тиском Арсена Авакова, адже це його креатура. Це свідчить про те, що в міністра Авакова існує серйозний дефіцит кадрів, якщо він лобіює таких одіозних персонажів на посаду держсекретаря.

    – Наразі Тахтай єдиний держсекретар, котрого затвердив Кабмін. Чому це зроблено так швидко?

    – Те, що Тахтай переміг у конкурсі, не означало, що Кабмін його мав обов’язково призначати. Уряд міг відмовитися від такого призначення й оголосити новий конкурс чи призначити держсекретарем резервного. Але Кабмін цього не зробив. Тому ми звернулися до НАБУ з вимогою перевірити пана Тахтая. Тому політична відповідальність за таке скандальне призначення на уряді.

    – Олексій Тахтай єдиний переможець конкурсу на посаду держсекретаря, до якого є претензії в громадськості?

    – На жаль ні. Іменами переможців конкурсу подивовані навіть міністри, в міністрествах яких вони працюватимуть. Так міністр інфраструктури Володимир Омелян висловив здивування результатами конкурсу на посаду держсекретаря його міністерства й заявив, що з ним не працюватиме, навіть, якщо доведеться звільнитися. Там переміг Андрій Галущак. Свого часу він працював заступником директора нацпроекту “LNG-термінал”, а згодом, у 2013-2014 роках – директором ДП “Повітряний експрес”. Ці дві структури входили до
    Держагентства з інвестицій та нацпроектів, яким керував Владислав Каськів, котрий зараз переховується в Панамі.

    Під час реалізації цього проекту відбувалися як розкрадання державних коштів, так і маніпуляції зі земельними ділянками. А керував цим процесом саме пан Галущак, котрий дивним чином виграв конкурс на посаду держсекретаря. Так, за повідомленням Державної
    аудиторської служби, два роки тому підприємство незаконно викупило за 46 млн. гривень приблизно 8 га землі під Києвом. Хоча продавець за місяць до угоди придбав цю землю у дев’ять разів дешевше.

    Ще 100 мільйонів було виведено з держпідприємства наприкінці 2014 року. Тоді власні кошти “Повітряного експреса” були розміщені в двох приватних структурах і не повернулися держпідприємству.

    А вже в 2015 році пан Галущак працював помічником народного депутата Юрія Солов’я від Блоку Петра Порошенка.

    Богдан КУФРИК



    • інші новини