Відкриття під Тихим океаном змінило уявлення вчених про геологію нашої планети

    552

    Нещодавнє відкриття вчених показало, що субдуковані плити рухаються мантією планети не так швидко, як вважалося раніше. Вони можуть ув’язати по шляху вниз у процесі їхнього занурення в геосферу. Це відкриття змінило уявлення вчених про геологію Землі.

    Група вчених з Мерілендського університету спромоглася знайти найдавніше морське дно, занурене всередину нашої планети не менше 250 мільйонів років тому. Статтю про це відкриття опублікувало видання Science Advances.

    Дослідники зафіксували надзвичайно широкий фрагмент у місці переходу мантії на глибині близько 660 км під поверхнею Землі. Ця ділянка, як вважають вчені, є уламками древнього морського дна, зануреного через субдукцію. Так називається явище, у процесі якого одна тектонічна плита засувається під другу.

    Для дослідження вчені використали метод, який називається сейсмічна візуалізація. Він дав можливість заглянути вглиб надр нашої планети і зафіксувати найдавнішу субдукційну плиту.

    Отримана інформація є доказом того, що субдуковані плити переміщуються по мантії планети в рази повільніше, ніж вважалося раніше. Це відкриття дозволяє зробити припущення, що окремі океанічні плити мають неочевидну властивість ув’язати по дорозі вниз у процесі їх занурення в геосферу.