ЄС не висилатиме українських чоловіків призовного віку: офіційна заява

    127

    Українські чоловіки призовного віку, які знаходяться на території Європейського Союзу, не будуть примусово повернуті до України. Представники ЄС підкреслили, що не планують застосовувати будь-який вибірковий підхід до українських біженців на основі їхньої статі, віку або військової придатності.

    Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон під час інтерв’ю для Радіо Свобода наголосила, що такий підхід суперечить директиві про тимчасовий захист, що діє в ЄС.

    “Ми будемо підтримувати тих, хто хоче повернутися до України, але жодних примусових дій щодо виселення ми не вживатимемо”, — зазначила Йоганссон. Вона також додала, що ЄС веде діалог з українською владою для створення найкращих умов для повернення громадян.

    На цей момент у ЄС перебуває близько 4,5 мільйонів українців, які користуються захистом згідно з директивою про тимчасовий захист. Йоганссон зазначила, що кількість біженців з України помірно зростає, хоча й не різкими темпами. “Приріст складає приблизно 10 тисяч осіб на тиждень, але водночас ми бачимо, що частина людей повертається до України”, — пояснила вона.

    Щодо можливості допомоги Україні у поверненні чоловіків призовного віку з ЄС, Йоганссон відповіла чітко: Європейський Союз не планує приймати таких заходів. ЄС готовий обговорювати з Україною питання повернення громадян, але примусових депортацій українців не буде.



    • інші новини