НМТ-2024: скільки балів потрібно для вступу в університет і які спеціальності найважчі

    765

    Якщо ви плануєте вступати до університету на бюджет у 2024 році, вам потрібно набрати щонайменше 130 балів на Національному мультипредметному тесті (НМТ). Це мінімальна вимога, встановлена Порядком прийому на навчання до закладів вищої освіти, повідомляє OBOZ.UA.

    Для контрактної форми навчання університети самостійно визначають прохідний бал, але він не може бути нижче 100 балів.

    Але це ще не все. Для деяких спеціальностей прохідний бал значно вищий. Щоб вступити на такі напрями, як стоматологія, медицина, педіатрія, фармація, право та міжнародні відносини, потрібно набрати щонайменше 150 балів.

    Як розрахувати конкурсний бал

    Конкурсний бал для вступу можна розрахувати за допомогою таблиці переведення тестових балів або онлайн-калькулятора. Цей інструмент допоможе вам дізнатися, скільки балів ви маєте за кожен предмет і яку загальну кількість балів ви можете отримати.

    Підвищений пороговий бал у 2024 році

    Цього року вимоги стали ще суворішими. Щоб отримати результат за шкалою 100-200 балів, потрібно набрати щонайменше 15% від загальної кількості тестових балів з кожного предмета. Наприклад, для української мови пороговий бал підвищено на 2 тестових, а для математики, фізики та іноземної мови — на 1.

    Мінімальні тестові бали

    Для успішного складання НМТ-2024 абітурієнтам потрібно набрати:

    • 7 балів з української мови, біології, української літератури та географії;
    • 8 балів з історії України;
    • 6 балів з хімії;
    • 5 балів з математики, фізики та іноземної мови.

    Результати тесту

    Учасники НМТ-2024 отримають свої результати одразу після завершення тесту. Вони знатимуть кількість набраних тестових балів і зможуть перевести їх у конкурсний бал. Це дозволить абітурієнтам підрахувати приблизні результати іспиту. Офіційні результати будуть доступні в персональних кабінетах до 2 липня.

    Тож, якщо ви плануєте вступати до університету у 2024 році, готуйтеся серйозно і тримайте руку на пульсі змін.



    • інші новини