Астрономи виявили надгігантську газову планету в системі Бета Центавра

    1092

    У зіркової пари Бета Центавра А і В (b Cen AB або HIP 71865) астрономи виявили газову планету, яка в 11 разів перевершує Юпітер. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature.

    Вчені встановили, що двозіркова система b Cen AB у сузір’ї Центавра знаходиться за 325 світлових років від Землі. Маса HIP 71865 перевищує масу Сонця мінімум у шість разів.

    Все це робить двозіркову систему з підтвердженою планетою найбільшою із виявлених на сьогодні. Досі біля зірок масивніших від Сонця більш ніж утричі не вдавалося виявити небесних тіл.

    Також астрономи з’ясували, що виявлений газовий гігант обертається навколо зірок подвійної системи на відстані у 560 разів більше, ніж між Землею та Сонцем. Відповідно, орбіта планети у 100 разів перевершує орбіту Юпітера.

    Спостереження за планетою вчені розпочали ще в березні 2019 року і продовжували до квітня 2021 року за допомогою оптичної системи SPHERE, встановленої на телескопі VLT Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі.

    Передбачається, що відкриття газового гіганта в Бета Центавра здатне перевернути розуміння про закономірності утворення планет у Чумацькому Шляху. Отримані вченими дані доводять, що небесні тіла здатні перебувати у набагато більших зоряних системах, ніж передбачали раніше.



    • інші новини