НБУ пояснив, що буде з цінами в Україні

    120

    Національний банк України очікує, що протягом 2018 року інфляція буде поступово сповільнюватися – до 8,9% в грудні, проте залишатиметься вище цільових орієнтирів.

    “Зміцнення курсу гривні в I кварталі буде стримувати зростання цін, перш за все на непродовольчі товари, і відповідно забезпечить більш швидке зниження базової інфляції, ніж прогнозувалося в січні”, – йдеться в прогнозі, опублікованому на сайті НБУ.

    Крім того, інфляцію буде стримувати подальше відображення попередніх рішень щодо підвищення облікової ставки на депозитних ставках комерційних банків.

    Однак зростання цін на продовольчі товари на тлі розширення їх експорту і посилення споживчого попиту внаслідок збільшення доходів населення буде підтримувати інфляційний тиск більш істотний, ніж очікувалося раніше.

    Разом з тим в НБУ відзначають, що в подальшому інфляція продовжить знижуватися завдяки збереженню жорсткої монетарної політики, збільшенню пропозиції продуктів харчування.

    За рахунок цього інфляція повернеться до цільового діапазону і складе 5,8% до кінця наступного року. У 2020 році вона сповільниться до 5%, що буде відповідати центральному значенню цільового діапазону.