Дослідники відтворили обличчя китайського імператора У-ді, який правив 1500 років тому

    867

    Команда вчених показала, як міг виглядати імператор У-ді (Юйвен Юн), який правив державою Північна Чжоу у 560-578 роках нашої ери. Для реконструкції знадобилися череп правителя та ДНК, витягнута з його останків.

    Дослідники з Фуданського та Сяменьського університетів (КНР) вивчили останки У-ді, які лежали в мавзолеї Сяолін у міському окрузі Сяньян (провінція Шеньсі). З’ясувалося, що У-ді був етнічним сяньбеєм – представником стародавньої кочової групи, яка жила на території сучасної Монголії, а також на півночі та північному сході Китаю.

    Він раптово помер у віці 36 років. Ймовірно, причиною став інсульт, оскільки імператор був схильний до нього.

    Реконструювавши зовнішність правителя тобаської держави Північна Чжоу, дослідники дійшли висновку, що він був схожий на сучасних жителів Північної та Східної Азії: мав карі очі, синювато-чорне волосся та смагляву шкіру.

    У-ді керував країною з 560 по 578 рік нашої ери, за цей час зумів створити сильну армію та підкорити північну частину Стародавнього Китаю, заклавши основу для майбутнього об’єднання держави за імператора Вень-ді — фактичного творця стабільної ханьської державності.



    • інші новини