Індія відкладе запуск дослідницького модуля на Місяць до наступного року

    172

    За повідомленнями мережевих джерел, другу спробу Індії доставити посадковий модуль з автоматичною дослідною станцією на поверхню Місяця, найімовірніше, буде перенесено на 2023 рік. Про це в бесіді з журналістами розповів Срідхар Соманат (Sreedhara Somanath), голова Індійської організації космічних досліджень (ISRO).

    За словами чиновника, зараз посадковий модуль, який планується використовувати в рамках місії “Чандраян-3” (Chandrayaan-3), знаходиться на етапі збирання. Паралельно з цим триває тестування ключових систем апарату. Оскільки підготовчі роботи затягуються, запланований на серпень запуск модуля, що спускається, може бути відкладений до наступного року.

    «Наразі ми тестуємо силову установку, бо, знаєте, минулого разу були проблеми із цим. У конструкцію силової установки внесено деякі зміни <…> Вона проходить випробування в Центрі рідинних двигунів у Махендрагірі», — повідомив Соманат.

    Нагадаємо, Індія вже намагалася доставити посадковий модуль на поверхню Місяця в рамках місії «Чандраян-2 » у 2019 році. Під час посадки біля південного полюса на видимому боці Місяця зв’язок із посадковим модулем «Вікрам» (Vikram) було втрачено. Пізніше супутник Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) виявив уламки індійського модуля, який зазнав аварії під час посадки.

    Цей невдалий досвід підштовхує ISRO до того, щоб максимально обережно та уважно підходити до реалізації місії «Чандраян-3». Під час інтерв’ю пан Соманат зазначив, що ISRO знає, як долетіти до Місяця і тепер вони повинні зрозуміти, як здійснити посадку модуля на поверхню супутника.

    Джерело: space.com