NASA має намір запустити в 2027 році космічний корабель з ядерним двигуном – це наблизить підкорення Марса

    140

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США та Агентство перспективних оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) оголосили у вівторок про співпрацю з метою створення та запуску на орбіту апарату з ядерним двигуном до 2027 року.

    Відповідно до укладеної угоди, NASA приєднається до програми Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) компанії DARPA, запущеної в 2021 році для розробки ядерного теплового двигуна для космічної ракети.

    «NASA працюватиме з нашим давнім партнером DARPA з метою створення та демонстрації передової технології ядерних теплових двигунів уже у 2027 році. За допомогою нової технології астронавти зможуть подорожувати в далекий космос і повертатися назад швидше, ніж будь-коли, що є важливим фактором для підготовки до пілотованих польотів на Марс», – зазначив директор NASA Білл Нельсон під час презентації на науково-технічному форумі та виставці Американського інституту аеронавтики та астронавтики (AIAA) 2023 року, які пройшли у Національній гавані (штат Меріленд, США).

    Як зазначено в прес-релізі NASA, космічні апарати з ядерною тепловою установкою дозволять скоротити тривалість польоту, знижуючи ризики для астронавтів під час тривалих місій, таких як пілотовані польоти на Марс. Більш тривалі польоти вимагають транспортування більшої кількості запасів та використання більш надійних систем.

    Нові, ефективніші транспортні технології допоможуть NASA у виконанні місячної та марсіанської місій. Завдяки потужнішим ядерним двигунам можна буде мати на борту корабля більше корисного навантаження для наукових досліджень та використовувати потужніші прилади та засоби зв’язку.

    Повідомляється, що тепловий ядерний двигун (Nuclear Thermal Propulsion, NTP) може бути в три або більше разів ефективніший за звичайні хімічні двигуни.

    NASA та DARPA опублікували міжвідомчу угоду, яка визначає ролі та обов’язки кожної із сторін. Відповідно до угоди, Управління космічних технологій NASA (Space Technology Mission Directorate, STMD) очолить технічну розробку ядерного теплового двигуна для експериментального космічного корабля DARPA. Замовником розробки всього ступеня та двигуна, включаючи реактор, виступає DARPA, яке очолить загальну програму, включаючи інтеграцію та закупівлю ракетних систем, погодження, планування, забезпечить безпеку та відповідальність, а також загальне складання та інтеграцію двигуна з космічним кораблем.

    Джерела: nasa.gov



    • інші новини