В Китаї добудували найбільший на Землі сонячний радіотелескоп

    584

    Китай завершив будівництво найбільшого на Землі сонячного радіотелескопа Даочен (DSRT). Масив 6-метрових антен зібраний у коло коло 3,14 км і є найбільшою з розподілених кругових антен у світі. Всі 313 антен масиву працюють узгоджено по фазі і спостерігають за Сонцем як одне 3,14 км «радіозеркало».

    У найближчі десять років Китай та інші країни планують активну діяльність біля Місяця, а також за його межами. На таких орбітах магнітне поле Землі вже не захищає від радіації, тому космонавти і техніка вразливі для високоенергетичних частинок сонячного випромінювання. Це найважливіший елемент космічної погоди в нашій системі та знання про її поведінку життєво важливе як для розвитку космонавтики, так і для земного життя. До цього треба бути готовим, з чим допоможе новий китайський телескоп.

    До 70-х років минулого століття земна наука не знала про таке явище, як коронарний викид маси Сонця. Воно відбувається при змінах у магнітних полях Сонця і супроводжується появою плям на Сонці. Просто так не можна сказати, куди буде направлено викид високоенергетичних частинок і полетять вони у бік Землі чи кудись у Всесвіт. Власне телескоп DSRT теж не зможе точно вказувати напрямок викиду частинок. Тривимірну карту сонячного вітру складатиме інший китайський радіотелескоп — Mingantu, який будується у Внутрішній Монголії.

    Телескоп Mingantu – це так званий сцинтиляційний телескоп, який створюватиме просторову карту розподілу сонячного вітру за спотворенням радіосигналів з далекого космосу.

    До роботи радіотелескоп DSRT розпочне у червні наступного року після комплексу підготовчих робіт та налаштування приладів.

    Джерело: space.com



    • інші новини