Астрономи склали рецепт «ідеальної» планети для життя

    460

    Наша Земля — єдина з відомих людству планет, де зародилася і процвітає життя. Однак найчастіше ми недооцінюємо унікальність її умов, що включають відповідний баланс суші та води на її поверхні. Чи можливе виникнення життя на планеті іншого типу, і якщо так, то який рецепт «ідеальної» планети для життя?

    Приблизно 29 відсотків нашої планети займає суша, а 71 відсоток, що залишився, — океан, при цьому на Землі дуже мало місць, де немає жодних форм життя. Життєпридатність Землі складається з безлічі факторів: від наявності рідкої води та тектонічної активності до хімічного складу земної кори, близькості до Сонця та наявності магнітосфери.

    Проводячи пошуки екзопланет, потенційно придатних життя, вчені орієнтуються на параметри Землі. Вони розшукують заселені світи на певній відстані від зірки (в «зоні проживання»), що гарантує можливість присутності на планеті рідкої води. Але чи завжди велика кількість морів говорить на користь потенційної майбутньої колонії?

    Щоб це визначити, дослідники з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін (Німеччина) проаналізували співвідношення тектоніки Землі та її придатності до життя. Наприклад, процеси ерозії на суші є джерелом поживних речовин для мешканців континентальних шельфів, що означає зниження кількості вуглецю на суші — але цей процес, у свою чергу, збалансований з вулканічними виверженнями, що насичують атмосферу Землі вуглекислим газом.

    Всі ці фактори пов’язані петлями зворотного зв’язку: скажімо, якби суші на Землі було більше, клімат був холоднішим і сухішим, що обмежило б зростання рослин і сповільнило б формування кисневої атмосфери. З іншого боку, якби на Землі було більше води, шельфовим морям не вистачало б поживних речовин, що знову ж таки перешкодило б формуванню повноцінної біосфери.


    Таким чином, навіть присутність на поверхні планети рідкої води не означає її придатності для життя: потрібен певний баланс води та суші, щоб планета в зоні життя могла бути заселеною.

    Оскільки шість років тому вже було опубліковано дослідження, за результатами якого найімовірніша еволюція землеподібної планети на кшталт “планета-суша” або “планета-океан”, варто визнати очевидне: шансів знайти “другу Землю” у людства небагато.

    Джерело: arxiv.org



    • інші новини