У місячному ґрунті знайшли «екзотичні» фрагменти

    350

    Вчені з Китаю, Німеччини і США виявили в зразках місячного ґрунту, доставлених апаратом Chang’e 5, фрагменти з «екзотичним» хімічним складом. Результати попереднього аналізу ґрунту вчені представили на Європейському конгресі з наук про планети.

    Доставлені в грудні 2020 року зразки – наймолодші з коли-небудь доставлених з Місяця для лабораторного аналізу: вік геологічного району, де здійснив посадку апарат, не перевищує двох мільярдів років. 90 відсотків із зібраного апаратом 1,7 кілограма ґрунту найімовірніше походять з місця його посадки на супутник Землі – піку Рюмкер – і являють собою місячний морський базальт – видно із нашої планети «темні» ділянки поверхні. Серед решти десяти відсотків – залишки метеоритів і кульки з вулканічного скла, відзначають вчені з Китайського геологічного університету.

    Спільно з колегами з Браунського і Вестфальського університетів вони вивчили гранульовані вкраплення і встановили, що за своїм складом вони ідентичні матеріалам з каньйонів Майран і Шарп – розташованих в 230 і 160 кілометрах від місця примісячення біля жерл древніх вимерлих вулканів. Молодий вік порід дозволив також звузити пошук ударних кратерів, з яких походять осколки метеоритів – з’ясувалося, що більшість з них походять з кратера Гарпал. Деякі з осколків могли бути принесені до місця посадки модуля з відстані в 1300 кілометрів.