NASA планує запустити ударний зонд для зміни курсу подвійного астероїда

    145

    NASA планує направити ударний зонд DART до подвійної системи астероїдів з метою змінити їх курс. Експерти змоделювали ситуацію, але як насправді поведе себе небесне тіло, невідомо.

    Запуск DART запланований на 24 листопада, приблизно в лютому 2022 року він має досягти своєї мети – астероїда Діморфоса, котрий має розмір, як стадіон, який обертається навколо ще більшого астероїда Дідімоса. Ці небесні тіла Землі не загрожують, космічний експеримент – тренування з порятунку планети в майбутньому при виникненні астероїдної загрози.

    Космічний корабель DART розміром як гоночний автомобіль полетить до Діморфоса зі швидкістю 6,5 кілометрів в секунду. Врізавшись в астероїд, він повинен змінити його орбіту навколо Дідімоса на кілька хвилин. Теоретично, удар не повинен мати великий вплив на орбіту, але цього має бути достатньо, щоб в майбутньому відхиляти астероїди від шляху до Землі.

    Чи вдався експеримент, через п’ять років перевірить апарат Hera Європейського космічного агентства. Він принесе на собі два супутники, які спробують приземлитися на поверхню Діморфоса. Це буде єдиним способом дізнатися, що трапилося з обертанням астероїда, бо DART буде зруйнований ударом, а сам Діморфос занадто малий, щоб його можна було побачити в деталях в телескоп із Землі.