Древній храм Сонця — Мергелева гряда. Дивовижні стародавні храми, знайдені на Луганщині (фото)

7882

Це місце — ідеальне для зустрічі з богом. Богом, який приходить сюди щодня на світанку, піднімаючись у небо велетенським диском…
Тисячі років тому сюди приходили різні народи і племена, щоб поклонитись своєму божеству — Сонцю.
Вчені кажуть, що це були чотири окремих культури різних часів. Одна з них — так звана донецька катакомбна культура.

Місце давніх культових святилищ було знайдено поблизу села Степанівка, що на Перевальщині було знайдено відносно недавно. Уже майже 10 років вчені різних країн розгадують таємниці “Мергелевої гряди”.

Зовні археологічна знахідка має вигляд цілісного комплексу кам’яних і земляних споруд (курганів, кругів правильної форми, контурів «доріг» і «променів», викладених з кам’яних плит), на площі 1,3 кв. км.

Що саме і як було розміщено, можна судити із сучасного вигляду кам’яних порід. Тут проглядаються контури окремих приміщень («кабінетів») і навіть місце древньої «лабораторії».

Жертовники, місця поховань і останки древніх людей. Цікаво, що більшість поховань – дитячі. Чому саме діти 7 – 14 років? Є припущення, що ці тіла є частинами обряду жертвоприношення…

Культове сакральне святилище. По центру — древнє поховання з вертикальних могильних плит. (Величезних, кожна вагою не менше 2 тонн). А від нього розходяться, наче сонячні промені, загадкові кам’яні лінії.
При будівництві гряди (а саме, знайденої тут великої стіни) використовувалися вапнякові блоки вагою навіть до 10 тонн. Та найцікавіше те, що найближче місце, де можна було знайти породи вапняку, знаходиться за 6-8 км від археологічної знахідки.

Пам’ятка не має аналогів у Європі за площею і складом каміння. Мінімальний вік, встановлений радіовуглеводними дослідженнями, 5 тисяч років.

Чому саме Мергелева гряда? Назвали її так через білі обриси каміння, що виступає з землі на поверхню.

Відкриття цієї сакральної пам’ятки всього 10 років тому приголомшило всю Європу. Адже ймовірний час спорудження давніх пірамід на території Луганщини – 4 тис. до н.е. А це — на 300 років раніше, ніж будівництво єгипетських пірамід і на 500 від того дня, коли був закладений перший камінь у Стоунхендж.

Та найважливіше те, що знайдене святилище перекреслює загальноприйняті раніше факти про часи існування та спосіб життя місцевих давніх племен. Тепер доведено, що донецька катакомбна культура – це 4-3 тис. до н.е.

На сьогодні археологи розкопали лише невелику ділянку гряди. На дослідження чекають ще 4 кілометри унікальної зони. Ймовірно, що й десь неподалік під шарами земних порід спочиває поселення людей, що приходили поклонитись Сонцю на найвищу, найближчу до нього гору. Отож загадок, які чекають вчених, вистарчить тут ще на років сто.

Сонце поважно сідає за степовий горизонт. Багряні промені лягають на древнє каміння. Каміння ще пам’ятає часи, коли по ньому ступали ноги язичників.
Воно розповість нам трохи правди. Стільки, скільки ми зможемо осягнути, розгадавши таємниці давнього святилища. Не всі, звичайно, бо час і людський розум здатні губити істини. Ми можемо лише припускати, що було тут колись, вимальовувати в уяві образи давніх людей. Мабуть, то були наші предки. Люди сонця, які тисячі років тому по-своєму жили на землях, де зараз по-своєму живемо ми. Ми – ті, які вже інакше розуміють сонце, істину, богів і землю.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце розташування:
4 км на південь від с. Степанівка Перевальського району Луганської області

GPS:
N 48.39701°, E 38.93117° WGS-84

Коли краще вирушати:
Як кажуть самі туристи, найкраще навідатись сюди у в квітні, коли степ починає розквітати і виглядає особливо красивим, а сонце ще не сильно припікає.

Поради бувалого мандрівника:
Радимо здійснити пішу прогулянку. Чому? Вона як-найкраще посприятиме поступовому «зануренню» в атмосферу цього незвичайного місця під акомпанемент польових птахів і п’янкі степові аромати. Від сусіднього села Степенівки вам доведеться подолати всього 5 кілометрів. Та вони не здаватимуться важкими, адже попереду – справжнє диво.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

27135267

402285

0b363ec05378

Існує припущення, що саме так експерементували з утворенням шаровості
Існує припущення, що саме так експерементували з утворенням шаровості

original

Залишки посуду, знайдені на території
Залишки посуду, знайдені на території
Язичники
Язичники

80140074

44-6342-4983-1564

Феноменом, який міг би зацікавити біологів, є рослина, за народною назвою молодило. ЇЇ не мало б тут бути. Бо росте у місцях, багатих на вологу, а довкола — засушлива пустеля. Вчені кажуть, причина саме у святилищі, а точніше, його глиняній основі, яка не пропускає воду.
Феноменом, який міг би зацікавити біологів, є рослина, за народною назвою молодило. ЇЇ не мало б тут бути. Бо росте у місцях, багатих на вологу, а довкола — засушлива пустеля. Вчені кажуть, причина саме у святилищі, а точніше, його глиняній основі, яка не пропускає воду.

mini-expedition-illyria-troitskoe-23-10-11-6030x1024x768x0

y_23b37ad7

mergeleva_griada



• не пропусти