Стародавні скельні гробниці. Ехо вічності (фото)

1343

Скельні гробниці – вражаюча форма скельної архітектури, яка була побудована багатьма стародавніми цивілізаціями для поховання престижних і багатих людей. Похоронні камери часто висікаються в скелі і запечатуються величезними кам’яними плитами. Деякі скельні гробниці добре замасковані під навколишнє середовище, інші – представляють собою значні храми, які колись були яскраво пофарбовані для більшої помітності.

Безліч скельних гробниць були пошкоджені і втрачені вчасно землетрусів і вивержень вулканів, але багато скельні пам’ятники архітектури збереглися і донині. Серед збережених пам’яток – один з найбільш відомих – місто Петра в Йорданії, Мавзолей Ель-Хазне – яскравий приклад найбільшої майстерності стародавніх архітекторів і каменерізів. Важко здогадатися: як і за допомогою яких інструментів були вирізані деталі мавзолею.

Скельні гробниці можна знайти в Єрусалимі, серед печер і підземних водних каналів, як штучних, так і природних.

«Усі царі народів, усі лежать з честю, кожен у своїй усипальні, ти ж від гробу свого відкинений геть, як одяг убитих, вбитими та мечем, яких опускають у кам’яні рови, – ти, як потоптаний труп, не будеш поєднаний з ними в могилі».

Як правило, гробниці для царів споруджувалися будівельниками прямо в скелях, для більшої надійності. Важливою особливістю є вибір місця для висічені. Так, будівельники зазвичай висікали гробниці в більш твердому – низькому пласті скелі. Стародавні гробниці ділилися на 2 види: відкриті (висічені в скелі) і закриті (катакомби).

Якщо існує місто живих, значить є і місто мертвих. У стародавніх цивілізаціях вважалося нормою – поховати померлого в некрополі, що означає «місто мертвих», в перекладі з грецької мови. Місто Некрополь був побудований в місті Міри, в стародавній Лікії (нині частина провінції Анталія, Туреччина).

Крім міста, некрополем називали місця зосередження великих поховань. Існує безліч некрополів, наприклад: дипилонский некрополь в древніх Афінах, в Стародавньому Єгипті – некрополь міста Фіви з гробницями фараонів і знаті, і багато інших некрополі.



• не пропусти