10 питань, які потрібно поставити при першому знайомстві

61986

При першому знайомстві ми часто не знаємо, з чого почати розмову, які задати питання та як краще зрозуміти, що за людина стоїть перед нами. Зазвичай бесіда зав’язується сама по собі і її учасники роблять висновки про людину, в залежності від її харизматичності та комунікабельності. Та поставивши при першому знайомстві правильні питання, можна зрозуміти про людину у декілька разів більше, уникнути хибного першого враження на основі зовнішнього вигляду та харизми і навіть зробити зважені висновки про те, чи варто вам продовжувати спілкування у майбутньому.

Постарайтесь запам’ятати і поставити хоча б половину цих питань наступного разу, коли будете з кимось знайомитись і ви побачите, як багато висновків можна зробити про людину опираючись на її відповіді:

1. Чи є у вас вчинок з минулого, який би ви хотіли змінити?

На це питання людина при першому знайомстві може не відповісти відверто, але ви зможете дізнатись про те, наскільки вона відкрита і чи задоволена своїм життям.

2. Задайте питання про друзів, та попросіть про них розповісти.

Це допоможе зрозуміти, як людина ставиться до друзів, чи не пліткує про них. Та і взагалі, не дарма кажуть: “Скажи мені хто твій друг і я скажу хто ти”.

3. Попросіть розказати про найкращий спогад з дитинства.

Тоді як запитувати напряму про відносини з родиною при першому знайомстві може бути недоречно — відповідь на це питання все ж дасть зрозуміти про ставлення людини до сім’ї.

4. Що б ви хотіли у собі змінити?

Відповідь дасть вам змогу дізнатись про ставлення людини до себе та вміння правильно себе сприймати. А також про речі, на яких вона ставить акцент у житті. Якщо вам будуть давати відповідь про ніс чи фігуру — значить людина багато уваги приділяє зовнішності. Якщо ж про риси характеру — значить люди зорієнтована на розвиток особистості.

5. Хто найсильніше вплинув на ваше життя?

З цього питання теж можна зробити багато висновків. Людина може вам розповісти про особистість, яка є для неї авторитетом чи пожалітись на того, кого вона вважає винним у всіх своїх невдачах. Чи навпаки запевнити, що тільки вона впливає на власне життя. Всі три випадки дають пояснення про характер людини.

6. Попросіть розповісти про роботу своєї мрії.

Це допоможе дізнатись про захоплення людини, а також зрозуміти, наскільки вони близькі до реальності. Можливо, людина нічого не робить для здійснення власних мрій і навіть не планує, а живе пливучи за течією. Чи зможе вона в такому випадку стати вірним другом?

7. Яка ваша головна ціль, заради якої ви живете?

Відповідь на це питання буде не просто пізнавальною — з цієї відповіді ви повинні зробити власні висновки. Навіть якщо людина вам дуже імпонує, але у вас різні життєві цілі — рано чи пізно визріє конфлікт і відносини припиняться. Не йдеться про те, що дві людини для довготривалих стосунків чи дружби, повинні мати однакову ціль: будувати кораблі. Мається на увазі, що в обох на першому місці повинна бути творчість у різних проявах, або сім’я, або кар’єра. Бо якщо одна людина мріє подорожувати все життя, а інша — виховувати трьох дітей і мати великий будинок, то рано чи пізно їм доведеться попрощатись.

8. Якби ви виграли у лотерею 1 мільйон доларів, як би його потратили?

Це питання допоможе дізнатись про бажання людини, про її егоїзм чи моральні принципи, інтелектуальний рівень, також про те, чого їй в житті не вистачає.

9. Як ви зазвичай розважаєтесь?

Таке примітивне питання для багатьох людей виявляється складним. Але за допомогою нього ви дізнаєтесь, чи є у людини хоббі, наскільки вона цікава та розвинута. Наскільки вона комунікабельна, активна чи лінива.

10. Поставте делікатне питання, яке зазвичай викликає суперечки у людей

Політика, соціальні проблеми, сучасні тенденції — все що може викликати між вами дискусію. Так ви дізнаєтесь про світогляд людини, наскільки вона соціально та політично активна і чи цікавиться проблемами навколишнього світу. Дізнаєтесь про те, наскільки людина дратівлива, агресивна та як вона сприймає точку зору інших людей.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua