10 кімнатних пальм, з якими будинок перетвориться на тропіки

11478

Великі пальми з масивними листям відмінно вписуються в інтер’єр квартир і стають його справжньою окрасою. Цінуються вони за ефектний вигляд, який відразу нагадує про море і пляжі. А ось цвітуть досить рідко і найчастіше невиразно.

1. Арека

У цієї пальми досить тонкі прямостоячі стебла і велике перисте листя. У домашніх умовах не витягується більше декількох метрів, а в природному середовищі набагато вища. За рік виростає на пару десятків сантиметрів.

Поставте рослину на добре освітлене місце біля східного або західного вікна. На південній стороні бажано притіняти від денної спеки. Щоб пальма розвивалася рівномірно, два рази на місяць повертайте її до джерела світла. Протяги виключіть, особливо в холодну пору року.

Поливайте рясно раз на декілька днів, після того як грунт у горщику злегка просохне. Переливу і заболочування краще не допускати, від цього рослина може загинути. Обприскування рекомендуються кожні пару днів, особливо в приміщеннях з сухим і теплим повітрям.

2. Вашингтонія

Ця пальма отримала свою назву на честь американського президента. У природі вона досягає висоти більше 20 метрів, а діаметр стовбура нерідко перевищує 1 метр. В обмежених домашніх умовах пальма набагато мініатюрніша, до 2-4 метрів, але місце для неї потрібно просторе. Темпи зростання у вашингтонії середні.

Помістіть її на яскраве розсіяне світло, наприклад поблизу від південно-східного або південно-західного вікна. Від прямого післяобіднього сонця краще притіняти. Декілька разів на місяць повертайте до джерела освітлення іншим боком. Взимку, коли світловий день короткий, краще забезпечити додаткове підсвічування. Влітку пальму можна виносити на вулицю, головне – захистити від пригріву і дощів.

Поливайте влітку раз на декілька днів, по мірі просихання верхнього шару землі. Взимку, в період спокою – раз на тиждень-півтора. Заболочування грунту і його повне пересихання однаково небезпечні. У холодну пору року, коли повітря сухе через опалення, пару раз на тиждень вашингтонію потрібно обприскувати.

3. Каріота

Ця пальма відрізняється незвичайною формою листя. Вони досить великі, розсічені і двічі перисті, а на вигляд чимось нагадують риб’ячі хвости. У кімнатних умовах каріота виростає до 2 метрів у висоту, а в природі у 10 разів вища.

Поставте пальму на місце з яскравим і розсіяним освітленням, але не під прямі сонячні промені. Взимку краще забезпечити підсвітку люмінесцентними лампами. Раз на пару тижнів горщик треба повертати, так крона буде розвиватися рівномірно. Протяги і різка зміна температури небезпечні для каріоти у будь-який сезон.

У теплу пору року поливайте раз на декілька днів, як тільки грунт зверху в горщику висохне. Взимку – трохи рідше, щоб земля встигала просохнути на 4-5 сантиметрів вглиб. У літню спеку і взимку, коли повітря стає сухим, обприскуйте пальму хоча б раз на день.

4. Лівістона

У природі лівістона може вирости до 20 метрів і вище, а в квартирах – до 2-3 метрів. У цієї пальми невеликий стовбур із великими і округлим листям на довгих черешках. Росте вона досить швидко і при правильному догляді додає по кілька листків на рік.

Розмістіть рослину, наприклад, біля східного або західного вікна, де є яскраве розсіяне сонячне світло. На південних вікнах знадобиться притінення від полуденного сонця навесні та влітку. Пару разів на місяць повертайте пальму до вікна іншою стороною. У теплу пору року лівістону можна виносити на відкрите повітря, але берегти від спеки. Зимівля краща прохолодна, при температурі близько 16 ° С.

Влітку поливайте раз на декілька днів, як тільки підсохне верхній шар грунту. Взимку – більш помірковано, але без повного висихання земляного кома. Обприскувати рослинк бажано 1-2 рази на день.

5. Лікyaлa

У цієї пальми великі гофровані листя округлої форми. На вигляд вони нагадують віяло і доходять до метра в ширину у деяких видів. Лікуала досить низькоросла, в природі не вища 2-3 метрів, а вдома часто нижча.

Поставте рослину на яскраве і розсіяне світло, наприклад біля східного або західного вікна. Від полуденного сонця на південній стороні на листках з часом з’явлються некрасиві сліди від опіків.

Поливайте рясно раз на пару днів, щоб верхній шар грунту не підсихав повністю. При прохолодній зимівлі інтервали між зволоженням варто збільшити, а при теплій краще дотримуватися звичайного графіка. Влітку лікуалу треба обприскувати хоча б раз на день-два, в холод – рідше.

6. Рапіс

Листя у цієї багатоствольної пальми віялові і розсічені, на довгих черешках. Висота рослини залежить від виду. Рапіс низький досягає в середньому півтора метра, а високий витягується до трьох. Тому перший варіант кращий для невеликих квартир, а для другого бажано приміщення просторіше.

Поставте горщик біля східного або західного вікна, щоб рослині вистачало яскравого розсіяного світла. Не забувайте пару разів на місяць повертати пальму, так крона буде рівномірною. У теплу пору року рапіс можна виносити на відкрите повітря. Зимівля краще прохолодна, при температурі близько 16 ° С, хоча і звичайні кімнатні умови пальма переносить нормально.

Влітку поливайте рясно і часто, раз на декілька днів. Важливо, щоб грунт залишалася злегка вологим, але не перетворювався на болото, через це може гнити коріння. Пересушування землі теж небажане. При прохолодному утриманні взимку поливайте рідше і не змінюйте графік, якщо рослина залишається при кімнатній температурі. Пальму, що стоїть в теплому приміщенні з сухим повітрям, наприклад від батарей, раз на пару днів потрібно обприскувати.

7. Фінікова пальма

Ця пальма з пір’їстими листям на довгих черешках у будинку виростає до 2 метрів. Вона відрізняється простотою в догляді, що і пояснює популярність у квітникарів. Але смачних плодів ви не отримаєте, адже в квартирі створити оптимальні для цвітіння і запилення умови проблематично.

Поставте фінікову пальму біля вікна, яке виходить на південь, південний захід або південний схід. Для нормального росту їй потрібна достатня кількість світла і захист від протягів. З пізньої весни і до осені можна винести рослину на відкрите повітря.

Поливайте раз на декілька днів у теплу пору року і трохи рідше – в холодну. По можливості щодня обприскуйте і щомісяця протирайте листя від пилу.

8. Хамедорея

У цієї домашньої пальми витончені перисті листки. В умовах квартири вона виростає в середньому до 1 метра, хоча в природі – до 5.

Поставте горщик неподалік від північного, північно-східного або північно-західного вікна: хамедорея нормально переносить легку тінь. Під палючим сонячним промінням рослину краще не залишати, але й в темний куток ховати не варто. Вкрай небажані протяги, особливо у холодну пору року. А пізньою весною і влітку хамедорею можна виносити на відкрите повітря, але не залишати на сонці.

Поливайте раз на декілька днів, щоб грунт залишався ледь вологим. Не можна допускати повне пересихання і заболочування грунту. Щоденні обприскування і теплий душ пару разів на місяць теж піде на користь.

9. Хамеропс

Ця віялова пальма з декількома стволами досить низькоросла і навіть у природному середовищі виростає не вище декількох метрів, а вдома – півтора метра. Але і компактною її не назвати через розлоге велике листя на довгих черенках.

Хамеропс, на відміну від більшості інших пальм, добре розвивається поруч з південним вікном. Також йому підходять південно-східна і південно-західна сторони. Влітку кімнатну пальму можна виносити на відкрите повітря. А для зимівлі бажано забезпечити температуру не вище 15 ° С. Якщо такої можливості немає, підтримуйте високу вологість повітря за допомогою зволожувача або звичайних обприскувань.

Влітку поливайте рясно раз на декілька днів, по мірі висихання верхнього шару землі в горщику, взимку – рідше. У спеку регулярно обприскуйте.

10. Ховея

Ця пальма з великим пір’їстим листям, мабуть, одна з найпростіших у догляді. У квартирі вона витягується до 2 метрів, а в природі може перестрибнути за 10. Росте повільно, за рік розвиваються кілька листків.

Поставте горщик поряд з вікнами на північному сході, півночі або північному заході. Під прямим сонцем ховею краще не залишати, інакше на листках з’являться сліди від опіків. Якщо всі вікна виходять на південь, слід розмістити рослину в глибині кімнати. Зимівля краще прохолодна, до 15 ° С. Хоча ця домашня пальма нормально переносить кімнатну температуру і взимку, якщо забезпечити додаткове підсвічування.

Поливайте раз в декілька днів у теплу пору року, щоб земля трохи підсихали зверху і не перезволожуються. Взимку рідше, але теж по мірі висихання грунту. Якщо в приміщенні, де стоїть рослина, вище 20 ° С, її бажано обприскувати 1-2 рази в день.