Що відомо про походження таємничих «вампірів» з Польщі

1460
Останки «вампіра» з серпом поперек грудей

Від великих каменів, встановлених прямо під підборіддям трупа до серпів, які перетинають груди, як на фотографії вище. Археологи виявили безліч свідчень того, як люди всіма засобами намагалися не допустити, щоб деякі «небіжчики» повстали з могили.

Однак, історикам так і не вдавалося зрозуміти, що такого незвичайного було в тих людях, що саме змушувало інших боятися їх і вважати, що вони вампіри.

Існує безліч теорій, які пояснюють ці незвичайні методи поховання, відомі як апотропаїчні (що відвертають біду) ритуали, але одне з найбільш поширених припущень полягає в тому, що потенційні вампіри були просто чужинцями, незнайомими людьми, які прибули з-за меж селища, які викликали підозру у місцевих жителів.

До 2014 року ніхто не намагався з’ясувати, чи було що-небудь хімічно унікальне в останках тих нещасних, яких поховали як вампірів. Дослідження, проведене вченими з університету Південної Алабами, було першим у своєму роді. Воно дозволило встановити, що «вампіри» були зовсім не чужинцями. Насправді, всі останки, які вони змогли дослідити, належали жителям того ж району, де вони були поховані.

Дослідники детально вивчили скелети шести чоловік, які були поховані як вампіри у північній Польщі, а також сотні тіл, похованих звичайним способом. Щоб з’ясувати, звідки походять ці люди, група вчених виміряла співвідношення ізотопів стронцію в їхніх жувальних зубах, і порівняли їх з аналогічним показником 54 звичайних місцевих жителів, похованих неподалік.

Стронцій – елемент, що міститься в більшості порід, але співвідношення його ізотопів, присутніх в деяких зразках породи, змінюється в залежності від того, звідки вони походять. Це означає, що вивчення ізотопів стронцію в кожному конкретному зразку, дає інформацію про його географічне походження.

Щойно вчені отримали співвідношення ізотопів стронцію в зубах місцевих жителів, як тих, що були поховані звичайним способом, так і тих, кого поховали як вампірів, вони перевірили результати на останках місцевих тварин.

Результати їх дослідження, опубліковані в 2014 році у виданні PLOS ONE, показали, що всі шість вампірів були місцевими жителями. Іншими словами, це означає, що вони не були чужинцями, а отже, було щось особливе в їх соціальному положенні або способі смерті, що робило їх настільки підозрілими для родичів.

У своїй статті автори дослідження висунули альтернативну теорію, згідно з якою вампіри, можливо, померли від епідемії холери, яка була поширена у Східній Європі в XVII столітті. Вони пояснюють, що перша людина, яка померла від спалаху інфекційного захворювання, в ті часи вважалась поверненою з мертвих, щоб забрати з собою інших, тобто вампіром.

«Люди пост-середньовічного періоду не розуміли, як поширювалося захворювання, і під час відсутності наукового пояснення цих епідемій холери і смертей, до яких вони приводили, вірили у надприродні причини, в даному випадку – у підступи вампірів», – розповів провідний дослідник Леслі Грегорічка в прес-релізі.

Дослідження відкриває дорогу глибшого хімічному аналізу останків вампірів і наближає нас до того, щоб зрозуміти, нарешті, що ж було незвичайного в цих людях, і що змушувало інших так сильно їх боятися.

Це дозволить глибше проникнути в культурну і соціальну практику громад того часу, а також проллє світло на інші дивні похоронні ритуали, що існували у різні століття і допоможе пояснити такі таємничі явища як поховання «дівчинки-відьми», виявлене в Італії.

І, хто знає, можливо, одного разу наука раз і назавжди покладе край вампирським міфам, які збереглися до наших днів.



• не пропусти