15 маловідомих фактів про Александра Македонського – полководця, котрий змінив світ

36736
Александр Македонський.
Александр Македонський.

Мабуть, кожна людина ще зі шкільної лави пам’ятає про те, хто такий Александр Македонський. Саме за Олександра Македонського почався цілий історичний період, відомий як грецька епоха, а культурний вплив Греції на Європу, Азію і Африку в час його правління досягло піку. У нашому огляді маловідомі факти про цю дивовижну людину, яка прожила всього 32 роки, але зуміла повністю змінити світ.

1. Александр III Великий

Монети із зображенням Александра Македонського.
Монети із зображенням Александра Македонського.

Александр Македонський, також відомий як Александр III Великий, був царем Древньої Македонії, фараоном Єгипту, царем Азії і перським царем. Належав він до давньогрецької династії Аргеадів з Пелопоннесу. Його ім’я походить від грецьких слів “Alexo” (захищати) і “Andr” (людина). Таким чином, його ім’я означає “захисник людей”.

2. Александра навчав Аристотель

Аристотель.
Аристотель.

Батько Александра, Філіп II Македонський найняв Аристотеля, одного з найвеличніших філософів в історії поряд з Сократом і Платоном, в якості вчителя для тринадцятирічного Александра. Аристотель навчав Александра всьому, що знав сам, протягом трьох років (до шістнадцятиріччя Александра, коли той вступив на престол Македонії). Мати Александра, Олімпіада Епірська була дочкою Епірського царя Неоптолема I.

3. У Александра було двоє дітей

Александр III і Роксана.
Александр III і Роксана.

Досі точаться суперечки щодо сексуальної орієнтації Александра Македонського. Проте, він мав трьох дружин: Роксану, Статір і Парісат. Вважається, що у Александра було двоє дітей: Геракл (позашлюбний син від коханки Барсіно) і Александр IV (син від Роксани). На жаль, після смерті Александра його дітей вбили, перш ніж вони досягли зрілого віку.

4. Засновані міста

Улюблений кінь Буцефал.
Улюблений кінь Буцефал.

Александр заснував понад сімдесят міст, з яких принаймні двадцять назвав на честь себе (найвідомішим є Александрія в Єгипті). Крім того, недалеко від місця битви біля річки Гідасп (сьогодні вона відома як річка Джелам в Індії) Александр заснував місто Буцефал, названий на честь його улюбленого коня, який був смертельно поранений в бою.

5. Паломництво до могили Олександра

Найшанованіший іноземець Риму.
Найшанованіший іноземець Риму.

Він був одним з найбільш шанованих іноземних діячів в Римі, навіть через багато років після його смерті. Юлій Цезар, Марк Антоній і Август здійснювали паломництво до могили Александра в Александрії.

6. Айлурофобія

Страх перед кішками.
Страх перед кішками.

Мало хто знає, що було спільного у Александра, Чингісхана і Наполеона. Першою в голову приходить думка, що це плани світового панування, але насправді всі ці люди страждали від айлурофобії – страху перед кішками.

7. Жодного програного бою

Військове мистецтво Александра Македонського вивчають в академіях.
Військове мистецтво Александра Македонського вивчають в академіях.

Тактика і стратегія Александра Македонського до цих пір вивчаються у військових академіях. З часів своєї першої перемоги в вісімнадцять років до самої смерті великий полководець не програв жодного бою.

8. Греко-буддизм

Розквіт Кушанської імперії.
Розквіт Кушанської імперії.

Мало хто чув про греко-буддизм. Цей термін відноситься до культурного синкретизму між елліністичною культурою і буддизмом, який розвивався між четвертим і п’ятим століттями до н. е. в Бактрії і на Індійському субконтиненті (території сучасних Афганістану, Індії та Пакистану). Ця незвичайна культура стала культурним наслідком довгого ланцюжка подій, яка була започаткованв грецькими набігами на Індію за часів Олександра Великого. Далі її розвиток відбувався під час створення індо-грецького царства і розквіту Кушанскої імперії.

9. Гордіїв вузол

Метод спрощення, який увійшов в історію.
Метод спрощення, який увійшов в історію.

Одна з найвідоміших легенд, пов’язаних з Александром Македонським, це легенда про гордієвий вузол. У міфах говориться, що фригійський цар Гордій зав’язав складний вузол і заявив, що той, хто зуміє його розв’язати, стане наступним царем Фрігії. У 333 році до н. е., коли Александр підкорив Фрігию, він, довго не думаючи, розрубав знаменитий вузол мечем.

10. Перша Македонська держава

Сучасна Македонія ніяк не пов'язана з Македонським царством.
Сучасна Македонія ніяк не пов’язана з Македонським царством.

Республіка Македонія – сучасна країна, розташована в центрі Балканського півострова в Південно-Східній Європі, ніяк історично не пов’язана з давньогрецьким Македонським царством. Перша Македонська держава була заснована в 8 столітті до н.е.

11. Конкурс пияків

Війська в захваті, втрати допустимі.
Війська в захваті, втрати допустимі.

Одного разу Александр провів конкурс із розпивання алкоголю серед своїх солдатів. Хоча війська були в захваті від подібної витівки, в результаті сорок два солдата померли від отруєння алкоголем.

12. Толерантність Александра

Переможець в одязі переможеного
Переможець в одязі переможеного

Після перемоги над персами Александр почав одягатися, як перський цар і завів двох дружин-персіянок. Причина цього проста – він вважав, що підкорені їм народи будуть відчувати себе більш комфортно, коли їх новий правитель буде дотримуватися їхніх звичаїв.

13. Причина смерті Александра

Александр на смертному одрі.
Александр на смертному одрі.

Незважаючи на те, що існувало багато теорій протягом довгих років, реальна причина смерті Александра залишається однією з таємниць стародавнього світу. Сучасні медичні експерти стверджують, що причинами могли бути малярія, інфекція легенів, печінкова недостатність або тиф. Однак, ніхто не може сказати нічого напевно.

14. Герой Александра

Ахіллес.
Ахіллес.

Його улюбленими книгами були Іліада і Одіссея. З дитинства Александра Македонського надихали герої Гомера, він навіть спав з “Іліадою” під подушкою. Уяву майбутнього великого полководця і правителя підкорив грецький воїн Ахіллес, який воював в Трої.

15. Кумир Александра

Геракл.
Геракл.

Проте, найбільшим кумиром Александра, який справив на нього істотний вплив, був Геракл (Геркулес). Його захоплення найвідомішою грецькою міфологічною фігурою всіх часів було настільки глибоким, що Александр називав себе сином Зевса (так само, як і Геракл), і завжди хвалився, що він був нащадком Геракла.



• не пропусти