Які речі в домі потрібно продезінфікувати першочергово

2501

Ці предмети приховують особливу небезпеку під час епідемії коронавіруса.

1. Смартфон

Ви постійно торкаєтеся свого смартфона – вдома, на роботі, на вулиці. І цілком можливо, що навіть цю статтю ви читаєте саме з нього.

Дослідники з’ясували, що на телефоні накопичується чи не більше бактерій і вірусів, ніж на сидінні унітазу (бо останній чистять частіше). Тому, навіть якщо ви ретельно миєте руки, щоб виконувати всі інструкції, ваші старання будуть зведені нанівець, як тільки ви торкнетеся смартфона.

Отже, його слід дезінфікувати першочергово. І робити це потрібно якомога частіше. Вчені рекомендують використовувати для дезінфекції серветку, змочену розчином спирту і води у співвідношенні 2:3.

2. Клавіатура

Ви, швидше за все, торкаєтеся клавіатури регулярно. А адже вона теж може бути збирачем вірусів і мікробів, особливо якщо комп’ютером ви користуєтеся не одноосібно.

Клавіатура сповнена затишних куточків, куди проблематично дістатися спиртовою серветкою. Скористайтеся нашим керівництвом, щоб розібрати і очистити її так, як потрібно. Головне, не забудьте спочатку відключити її від комп’ютера.

Видалити крихти і пил можна і за допомогою стиснутого повітря, але для нормальної дезінфекції потрібно протерти поверхню серветкою з 70% розчином ізопропілового спирту. Тільки обов’язково стежте за тим, щоб рідина не потрапила всередину клавіатури.

3. Дверні ручки і вимикачі

Раніше ми сміялися над людьми, які не люблять чіпати дверні ручки. Тепер розуміємо, що вони весь цей час мали рацію. За словами Джозефа Айзенберга, професора епідеміології з Мічиганського університету, заразитися, доторкнувшись до брудної дверної ручки, дверцят шафки або до вимикача, цілком реально.

Очистіть їх дезінфікуючими серветками, особливу увагу приділяючи ручкам і вимикачам у туалеті і ванній кімнаті, адже саме туди ми зазвичай йдемо після повернення з вулиці.

4. Кнопка зливу в туалеті

Кнопка зливу на унітазі – це та річ, яку члени сім’ї чіпають щодня безліч разів, перед цим не помивши руки. Не варто ризикувати, продезінфікуйте її теж. Так радить робити доктор Кріссі Вудс, епідеміолог і фахівець з профілактики інфекцій в медичному комплексі Маунт-Синай в Нью-Йорку.

5. Ручки змішувачів

Коли ми приходимо додому і починаємо мити руки, нам якось потрібно включити воду, отже змішувача ми все ж торкаємося брудними руками. Якщо, звичайно, ви не користуєтеся змішувачем з датчиком руху.

Тому після повернення з вулиці і миття рук, не завадить продезінфікувати змішувач, а потім помити руки ще раз. Так рекомендують робити доктор Марк Джендрі, головний лікар лікарні Беверлі в Массачусетсі, і Таня Буш Ісаксен, фахівець з гігієни праці з Університету Вашингтона.

6. Подушки та м’які іграшки

Як правило, ми лягаємо в ліжко досить чистими і роздягненими (або, принаймні, переодягнувшись у піжаму). Але на диван, що стоїть у вітальні, можемо запросто всістися у вуличному одязі, коли втомлені повертаємося додому.

А це означає, що подушки і м’які іграшки, що лежать на дивані, теж не варто залишати без уваги: ​​частіше періть їх при температурі 60 – 90°С.

7. Робочий стіл

Зараз, коли багато з нас працюють віддалено, важливо підтримувати чистоту свого робочого місця. Очистіть поверхню столу дезинфікуючим спреєм, потім протріть її. Згадайте, які речі ви чіпаєте найчастіше – ручки ящиків, органайзери та інші предмети – і обов’язково продезінфікуйте їх теж.

8. Пульт від телевізора та ігрові контролери

Чим більше часу ви проводите вдома у зв’язку з карантином, тим більше дивитеся серіалів і граєте в ігри. Тому продезінфікуйте пульт від телевізора і геймпади вашої консолі, якщо така є. Витягніть з пристрою батарейки, потім протріть його чистою тканиною, змоченою в 70% розчині ізопропілового спирту. Кнопки акуратно протріть ватною паличкою з усе тим же розчином.



• не пропусти