Що має бути на столі у Святвечір: 12 українських страв

7142

На Святвечір, 24 грудня (6 січня за юліанським календарем), у переддень Різдва — на святковому столі має бути 12 страв. Від наших мам та бабусь усім передалися ці знання. Але от страви часто були на столі не такі, як раніше. Сучасні салати, всілякі десерти та м’ясні закуски. Якщо хочете приготувати традиційну українську вечерю, то скористайтеся нашою добіркою.

У кожному регіоні, та бува, навіть, у кожній родині, традиційні страви відрізнялися. Але, у цій добірці ми зібрали ті, які траплялися найчастіше. Зберігайте собі, щоби влаштувати автентичне українське застілля на Святий вечір.

Страва № 1: Кутя найпростіша

Зірка цього вечора, традиційна страва — кутя. З чого її готують? У кожному регіоні є свої рецепти. Традиційний варіант — це пшениця з перетертим маком та медом. Часто з горіхами та родзинками. Але, трапляються неочікувані поєднання: замість пшениці, страву готують із пшона або рису. Додають до неї халву, цукати, сухофрукти та, навіть, тертий шоколад. Ми, звісно, підготували для вас простий класичний рецепт.

Що треба? Пшениці 600 г та 200 г маку, 100 г родзинок та 150 г волоських горіхів. Мед — від 250 г, за смаком.

Пшеницю треба замочити у воді на ніч. Потім, промити чистою водою, залити новою та варити 25–30 хвилин. Не перетримайте її, щоби каша не втратила зернистість.

Хай перший компонент вариться, а тим часом треба окремо запарити в окропі мак та родзинки. Мак хай париться хвилин 30, поки повністю не вбере воду. А родзинкам достатньо 10–15 хвилин. Горіхи обов’язково посушіть у духовці, перш, ніж додавати до страви — так вони не будуть гірчити. Наріжте горіхи дрібно та змішайте з родзинками й кашею. У макітрі перетріть мак, додайте мед та ще раз перетріть. Потім додайте в макітру й кашу з рештою компонентів.

Дехто готує цю страву густою, щоби ложка в ній стояла рівно. А, хтось любить рідку кутю. В останньому випадку, до неї додають трохи узвару.

Страва № 2: Вареники різними начинками

Пісні вареники в цей вечір готували всі. Відрізнялися вони лише пропорціями в рецепті тіста та начинкою. Ось, як можна просто приготувати правильні вареники:

На 250 г борошна візьміть 120–130 мл воді, 1 ст.л олії та 1/2 ч.л солі. Начинку можна взяти різну, як солону, так і солодку.

Борошно просіяти 2–3 рази, перед приготуванням. Додати до нього олію й сіль, перетерти. Потім, додати воду й замісити пружне тісто. Накрити миску кришкою та поставити тісто настроюватися протягом 1 години. Потім воно буде достатньо еластичним, щоби розтягуватися тонким шаром.

Які начинки можна додати? Просте картопляне пюре або тушкована капуста. Як варіант — змішати ці компоненти разом. Можна ще додавати до картоплі смажені гриби. Зробити вареники з гречкою, з гороховим пюре та цибулею. Солодкі вареники готували зазвичай із домашнім сиром або з консервованими вишнями. До солоних подавали смажену моркву з цибулею.

Страва № 3: Борщ пісний із вушками

Зараз перші страви до святкового столу вже ніхто не готує. Але, раніше, з борщу й починалися зимові трапези. Як приготувати пісний борщ — кожна господиня знає й сама. Цікаві ідеї ще можна підглянути тут: https://vsviti.com.ua/ukraine/51292.

А, от, як готувати ті вушка? Для цього нам треба: 1 склянка борошна та 2/3 склянки води, 2 ст.л олії та сіль. Додатково: білі гриби, олія для смаження, цибуля та сіль.

Борошно з водою, олією та сіллю — замішуємо в тісто. Гриби з цибулею треба дрібно нарізати, посолити та обсмажити на олії. Змішати всі компоненти страви разом, відривати від тіста маленькі шматочки вушок та кидати їх у гарячий борщ, за 10–15 хвилин до завершення приготування.

Страва № 4: Голубці з рисом та грибами

Треба: 1 маленька капустина, 400 г уже звареного рису, по 1 моркві та цибулині, 1 помідор та 1 зубчик часнику, 10 великих шампіньйонів, сіль та перець, олія.

Моркву та цибулю треба дрібно нарізати й підсмажити із сіллю на олії. Потім, підсмажити на тій же олії дрібно нарізані гриби. Змішати все це з рисом.

Помідор перебити в пюре разом із часником, змішати з олією, перцем та сіллю. Капусту розділити на цілі листки, залити окропом із сіллю на 15–20 хвилин, потім, просушити. Загорнути в капусту рисову начинку та постелити кілька листків на дно баняка. Залити трохи листя водою, помістити всередину голубці й залити томатним пюре. Тушити на слабкому вогні 25–30 хвилин.

Страва № 5: Картопляне пюре

Як готувати картопляне пюре? Здається що це просто. Але треба приділити страві більше уваги, якщо готуєте пюре пісним, без вершків чи масла.

Очистьте та залийте водою в каструлі бажану кількість картоплі. Додайте лаврове листя, перець горошком та сіль. Відваріть до повної готовності, злийте воду, але не всю — лишіть на дні трохи юшки. Додайте до картоплі 1 ст.л олії, 1 зубчик перетертого часнику й потовчіть у пюре. Не використовуйте міксер, бо тоді страва може збитися й отримає неприємну текстуру. Пюре, перебите вручну, завжди смачніше. До нього. Також, можна додати смажені гриби або цибулю.

Страва № 6: Тушкована капуста з грибами

Візьміть 1 качан капусти, 300 г шампіньйонів та 2 помідори. По 1 цибулині та морквині, олію, 1 ст.л лимонного соку або оцту, часник, перець та сіль. Якщо страва буде кислою — можна додати ще трішки цукру.

Як готувати? Дрібно наріжте капусту, змішайте її із сіллю та оцтом. Треба розім’яти капусту, щоби вона пустила сік та стала м’якішою. Поки капуста настоюється, натріть на тертці моркву, а гриби та цибулю наріжте дрібними кубиками. Помідор разом із часником перебийте в пюре.

Треба розігріти на пательні олію, обсмажити на ній цибулю та моркву до золотистої скоринки, потім, додати гриби та смажити ще кілька хвилин. Додати капусту й залити пару столових ложок води, поставити вогонь на мінімум. Тушити страву 5–10 хвилин. Потім, додати томатне пюре, довести до смаку сіллю та цукром і тушити ще 10–15 хвилин.

Страва № 7: Січеники з гороху

Смачна та поживна страва, яка буде актуальною, навіть, після посту. На 500 г уже звареного горохового пюре треба: 300 г манної крупи (замість борошна), олія, по 1 цибулині та моркві, 2 яйця (якщо ви не тримаєте піст) та панірувальні сухарі.

Пюре треба перебити з манною крупою (залишити 6–7 ст.л для панірування) та з 1 ст.л олії. Моркву та цибулю очистити, подрібнити й посолити. Обсмажити на олії та додати до горохового пюре. Мокрими руками формувати січеники (робляться, як зрази). Посипати їх манною крупою та сухарями, смажити на олії з обох сторін, до золотистої скоринки. Потім, викласти на тарілку, застелену серветками, щоби папір увібрав зайву олію.

Страва № 8: Салат із буряка з горіхами

Усе надзвичайно просто: відваріть 4 буряки та натріть на великій тертці. Додайте олію, трохи оцту або лимонного соку, сіль та перетертий у пюре часник. Візьміть 100–150 г волоських горіхів, підсмажте на сухій пательні, подрібніть ножем та додайте в салат.

Страва № 9: Річна риба запечена

Риба на Святий Вечір обов’язково має бути на столі, адже це символічна їжа для християн. Її готують усі по-різному: хтось варить юшку, хтось смажить рибу, а хтось робить заливну. Ми пропонуємо найшвидший варіант — запекти в духовці.

Треба: 4 очищені річні рибини, 1 лимон, 6–8 зубчиків часнику, 4 гілочки розмарину. Олія, сіль та чорний перець, 1 ч.л меду та паприка з куркумою.

Змішайте разом мед, олію, усі спеції та сік половини лимона. Натріть усім цим рибу в середині та зовні. У середину покладіть великі шматки часнику та по гілочці розмарину. На верх риби викладіть по 2–3 тонких смужки лимона. Заверніть усе у фольгу та випікайте в духовці. На це знадобиться орієнтовно 30 хвилин. Оптимальна температура: 180–190 градусів.

Страва № 10: Хліб

Хліб уже ніхто сам не пече, адже його можна купити у всіх магазинах. Але, на столі він має бути в це свято, також, обов’язково. Раптом, ви захотіли приготувати хліб самостійно — прості рецепти можна знайти тут: https://vsviti.com.ua/interesting/food/77570

Страва № 11: Запечені яблука з медом

Тут усе просто: чистимо яблука від середини, змащуємо медом та запікаємо в духовці. Як варіант, можна додати до них сухофрукти чи волоські горіхи, корицю та мускатний горіх.

Страва № 12: Узвар

Узвар — це ритуальний напій, який часто готували на релігійні свята. Щоби його зробити, треба відварити у воді сушені яблука із сухофруктами. Потім, процідити та, уже холодний напій, змішати з медом. Крім узвару, в Україні до столу часто подають компот, зварений із консервованих ягід чи фруктів.

А, які страви у вас вдома готують у вечір перед Різдвом? Якщо хочете більше знайти більше рецептів — читайте наші минулорічні добірки.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти