Будинок-музей The Glass House у штаті Коннектикут

437

The Glass House (Скляний будинок) – це будинок-музей, створений американським архітектором Філіпом Джонсоном і розташований неподалік від міста Нью-Канаан в штаті Коннектикут. Завершений в 1949 році, він став першим з чотирнадцяти будівель, зведених на мальовничій ділянці протягом п’ятдесяти довгих років.

Скляний будинок став першим прикладом дивовижної сучасної архітектури завдяки своїй простоті, лаконічності і досконалості пропорцій. Одноповерхова резиденція має відкрите планування, де повністю відсутній розподіл на кімнати. Виняток становить лише ванна кімната, винесена в окремий циліндричний обсяг з цегли в центрі будинку. Підлога також викладена «ялинкою» з червоної цегли і підноситься над рівнем землі на 25 сантиметрів. Низькі шафи і книжкові полиці візуально позначають функціональні зони в просторі, що добре позначається на його вентиляції та інсоляції. Конструкція зі скла і сталі відкриває навколишню красу. У 1997 році Скляний будинок оголошений Національним історичним пам’ятником США.

Незважаючи на те, що Скляний будинок є головною визначною пам’яткою комплексу, його творець не зупинився на досягнутому і спроектував ще тринадцять будівель, включаючи гостьовий будинок, художню галерею, і павільйон зі скульптурами.

Фотографії: Simon Garcia

 

The Glass House03

The Glass House04

The Glass House05

The Glass House06

The Glass House07

The Glass House08

The Glass House09

The Glass House10

The Glass House11

The Glass House12

The Glass House14

The Glass House15

The Glass House16

The Glass House17

The Glass House18

The Glass House19

The Glass House20

The Glass House21

The Glass House22



• не пропусти