5 нових книжок, якими варто зустріти зиму

1082

Незважаючи на те, книжка, як відомо – найкращий подарунок, проблема презенту завжди була гострою. Тим паче, напередодні зимових свят, коли традиційними подарунками вже нікого не здивуєш, і тому інтелектуальний продукт для всієї родини – від батьків до малечі – набагато важливіший за часів «матеріальних» стосунків.

Що приховує Різдво? – Х.: Ранок, 2018

Ця незвичайна святково-подарункова новинка, разом з якою у цій самій серії вийшла книжка «Що заховано в Лапландії» – велетенський пізнавальний вімельбух, в якому поєднані різноманітні загадки, гумор та українські традиції. На кожній сторінці ми зустрінемо унікальні завдання з розвитку уважності та логіки, в яких беруть участь герої українського фольклору. Утім, цілком можливо, що ваша дитина також має талант знаходити потрібні речі, якщо вже ця книжка потрапила їй до рук! Єдиний спосіб переконатися у цьому – взяти книжку і відшукати все, що приховує Різдво. У такий спосіб, пройшовши всі сторінки вімельбуху, дитина познайомиться із Солохою та Горпиною, дізнається, як готувати кутю, скільки страв повинно бути на різдвяному столі та багато іншого, а ще просто весело проведе час.

Готуємося до Нового року. – Х.: ТМ АРТ, 2018

Цей адвент-календар створений спеціально для того, щоб зробити очікування Нового Року більш цікавим. Кожен день груднія сповнений завдань і сюрпризів, оскільки в ньому, крім, власне, календаря – картки із завданнями на кожен день, численні наклейки, цікаві тексти, а також лист Діда Мороза і конверт для відповіді. Як же працювати з таким календарем-книжкою? По-перше, слід розповісти дитині, що сюди щодня будуть приходити листи від Діда Мороза. По-друге, обов’язково класти кожен день в кишеньки на плакаті по одному конвертику із завданням і одну наклейку для позначення дня. Також автори радять класти в кишеньки маленькі подаруночки (наприклад, цукерки). А дитині слід пояснити, що це винагорода від Діда Мороза за хорошу поведінку і сумлінне виконання завдань. Таким чином, щодня, починаючи від 1 грудня, мають виконуватися завдання від Діда Мороза та заклеюватися віконце з датою, адже саме так на цьому чарівному календарі відзначається, скільки ще днів чекати Нового Року!

Світлана Єфременкова. Я зможу виховати щасливу дитину. – Х.: Основа, 2018

Зазвичай всі батьки шукають у книжках відповіді на головне питання про те, як виховати дитину, аби вона була щасливою. Утім, чи багато батьків можуть упевнено сказати, що вони самі щасливі? Тож 50 % цієї книги написано про виховання щасливої дитини, решта 50 % – про виховання щасливих себе. Книгу присвячено трьом основним сферам життя: здоров’ю як основі щасливого майбутнього; розвитку здорових стосунків; особистісному та духовному зростанню. При цьому маємо подвійний ефект, адже книжка впливає і на батьків, і на дитину водночас! Адже надати свій власний приклад того, як стати і бути щасливою людиною, — це найкраще, що батьки можуть дати своїм дітям. «Багато людей готові змінювати життя заради щастя своїх дітей, але не готові робити це заради себе, – пише авторка. – І це неправильно, бо починати завжди потрібно з себе. І якщо ви досі вважаєте, що це неправильно, то зверніть увагу ось на що. Дуже важко повірити в те, чого ми ніколи не бачили: подеколи лише тому, що ми справді цього ніколи не бачили, воно для нас не існує. На жаль, із щастям відбувається так само. Якщо ми не спостерігаємо прикладів щасливого життя, то нам дуже важко повірити, що воно насправді існує. Так само й діти бачать наше життя і вбирають в себе його як сценарій. То нехай це буде щасливий сценарій».

Девід Е. Гоффман. Шпигун на мільярд доларів. – Х.: Фабула, 2018

Смертельна небезпека висіла над героєм цієї шпигунської саги часів холодної війни, в одній серії з якою недаремно виходять ще й «Останні дні Сталіна». Адже мова про співпрацю з американською розвідкою скромного радянського фахівця в галузі радіоелектроніки, а насправді – одного з найуспішніших шпигунів XX століття. Завдяки йому США отримали повну інформацію про способи подолання радянських систем протиповітряної оборони, причому матеріали, представлені радянським агентом, американці оцінили в 2 млрд. доларів. У романі яскраво відображено тривожну атмосферу, що панувала в «серці темряви», як називали в ЦРУ столицю СРСР, де розгорталася ця історія. По суті, це була шпигунська операція, яка змінила хід історії, відкинувши оборонну систему Радянського Союзу на кілька десятиліть назад. Факти, викладені у репортажно-щоденниковій манері вражають описом похмурої радянської реальності, постійного дефіциту, тотального стеження, небезпеки, на яку наражався будь-хто в СРСР, спілкуючись з іноземцем. «15 жовтня 1979 р. Під час зустрічі з офіцером ЦРУ Толкачов висловлює побажання отримати яд для самогубства. 11 лютого 1980 р. Під час зустрічі з офіцером ЦРУ Толкачову відмовляють у наданні таблетки для здійснення суїциду. 9 грудня 1980 р. ЦРУ приймає рішення надати Толкачову таблетку ціаніду».

Ен Лейсен. Лускунчик. – Х.: Ранок, 2018

Традиційні речі ніколи не старіють у будь-якій оновленій стилістиці. У такий спосіб навіть старий добрий «Лускунчик» може набути нового сенсу, стати більш глибоким, драматичним твором, який чудово пасуватиме в якості подарунку для будь-якого настрою. Цього разу маємо улюблену класику у форматі книжки-картинки. У цьому чарівно і ошатно ілюстрованому виданні Ен Лейсен пропонує новий погляд на класичну різдвяну історію Е. Т. А. Гофмана. Мистецтво художника запрошує читача до казкового світу, де живе підступний мишачий король і прекрасна Фея Драже.

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти