12 типових помилок, які значно скорочують життя домашніх тварин

27753

У багатьох з нас є домашні тварини, яких ми любимо і намагаємося правильно за ними доглядати. Але при цьому іноді ми робимо помилки, і найчастіше через незнання. Неправильний догляд за улюбленцем може привести до серйозних наслідків: хвороб, частих стресів у тварин і заодно у їхніх власників.

Ми дуже любимо тварин і тому вирішили розібратися, які помилки по догляду за улюбленцями власники здійснюють найчастіше.

Помилка 1. Годувати кота сухим кормом і м’ясом

© depositphotos

Ви повинні зробити вибір одразу, чим годувати вашого кота – сухими кормами або натуральною їжею. Адже, якщо чергувати, це погано позначиться на травній системі тварини. Якщо ви обрали натуральний корм, краще проконсультуватися на рахунок списку продуктів з ветеринаром. Також не забувайте мінімум раз на день міняти воду: кіт повинен отримувати достатню кількість рідини.

Якщо ви віддаєте перевагу сухим або вологим консервованим кормам, то, перед обранням марки і самого корма, уважно вивчіть склад. Краще, щоб у ньому не було консервантів, ароматизаторів, барвників, ГМО, кукурудзи. Також зверніть увагу на процентне співвідношення м’яса та інших компонентів у кормі для котів.

Якщо ви віддаєте перевагу натуральній їжі, вибирайте тільки ті продукти, якими можна годувати кота:

  • нежирні (або знежирені) кисломолочні продукти (кефір, сметана, сир, йогурт);
  • сире або відварне м’ясо (яловичина / телятина, курка, індичка, кролик);
  • субпродукти (печінка, серце, шлунки);
  • морська риба (відварна, очищена ​​від кісток) – не частіше 1-2 разів на тиждень;
  • відварні або сирі жовтки яєць (курячих – 1 шт.; перепелиних – 3 шт.) – не більше 1 разу на тиждень.

Продукти, якими не можна годувати кота:

  • жирне м’ясо (свинина, баранина) приносить шкоду печінці тварини;
  • жирна і річкова риба – можливість захворювання стеатитом і зараження паразитами;
  • їжа зі столу (копчене, смажене, кисле, гостре);
  • алкоголь;
  • солодощі;
  • сіль;
  • цибуля.

Помилка 2. Водити до ветеринара рідше 1 разу на рік

Не варто нехтувати плановими оглядами у ветеринара, адже тільки так можна уникнути певних хвороб або вчасно їх виявити і вилікувати. Бажано зробити відразу основні щеплення від найпоширеніших хвороб – так ви вбережете свого улюбленця і себе. При першій процедурі щеплень у ветеринара можна оформити паспорт вашого кота – це найважливіший документ у його житті, в ідеалі ветеринарний паспорт повинен бути у кожного кота.

Помилка 3. Залишати кота біля відчиненого вікна

© depositphotos

Дуже багато котів, піддавшись інстинкту і стрибнувши за пташкою, випадають з вікна. Лише деякі приземлюються без шкоди для себе, більшість ламає собі лапи, хребет або розбивається на смерть. Щоб уникнути трагедії не залишайте кота біля відкритого вікна без сітки на ньому.

Помилка 4. Уникати кастрації або стерилізації через жалість

Часто господарі жаліють своїх улюбленців і відмовляються від операцій зі стерилізації або кастрації, хвилюючись про їхнє здоров’я і самопочуття. Але така операція проходить під дією анестезії і абсолютно безболісна, до того ж вона не відображається на здоров’ї тварин – після неї вони довго живуть і ведуть звичний спосіб життя. Правда, потрібно мати на увазі, що після операції більшість котів стають ледачими і набирають вагу, а отже, потрібно дотримуватися особливого раціону. Зате господареві не загрожують неприємності у вигляді гучних криків, несподіваної вагітності кішки і мічення території котом.

Помилка 5. Не вичісувати шерсть і не чистити зуби

© depositphotos

Бажано хоча б раз на місяць перевіряти ротову порожнину кота – особливо якщо з’явився неприємний запах з рота вашого улюбленця. Є спеціальні зубні щітки для котів, які можна придбати у будь-якому зоомагазині.

Потрібно знати, як правильно в залежності від породи доглядати за шерстю: безшерстих котів потрібно мити частіше, короткошерсті вимагають мінімум догляду, а довгошерстих потрібно часто і добре вичісувати. Через недогляд у довгошерстих котів утворюються жмути, і це може викликати шкірні захворювання. Також раз на півроку котів із шерстю слід мити з профілактичними шампунями від різних паразитів.

Помилка 6. Пригощати собаку своєю їжею зі столу

© depositphotos © EAST NEWS

Всі ветеринари одностайні в думці, що годувати собаку зі столу не можна. Шлунки у собак і людей влаштовані по-різному, склад шлункового соку теж різний, тому травна система собак не зможе впоратися з більшістю продуктів, що вживає людина. Краще висловлювати свою любов не смачними подачками, а ретельно підібраним раціоном.

Правильне натуральне харчування для собаки – це здебільшого одноманітний, видоспецифічний раціон, який не потребує термічної обробки, в основному складається з кисломолочних продуктів середньої жирності, сирого м’яса або сирих субпродуктів (серце, рубець, нирки і т. д.) І рослинної їжі (овочів і деяких несолодких фруктів) у сирому вигляді, а також у вигляді висівок злакових культур в якості добавки до основного раціону.

Помилка 7. Починати миття з голови і не чистити зуби

© depositphotos

Купання – одна з природних процедур по догляду за собакою – з профілактичної точки зору і з точки зору гігієни. Купати собаку за графіком не рекомендується – краще це робити по мірі і ступеню забруднення, наприклад якщо він вивалявся в чомусь ароматному. Мити голову потрібно в останню чергу, адже саме на цьому етапі миття собаки починають тремтіти.

Не слід також забувати про здоров’я зубів вашого собаки. Для цього при відвідуванні ветеринара просіть його добре оглянути стан зубів вашого улюбленця, а також придбайте в зоомагазині спеціальні щітку і пасту.

Помилка 8. Позбавляти собаку ласки і спілкування

© depositphotos

Собаки, на відміну від «самодостатніх» котів, істоти соціальні. Спілкування з іншими собаками і особливо з вами їм необхідно. Так само, як і нам, соціальна адаптація їм потрібна для правильного формування їхньої особистості та характеру, інакше улюбленець незабаром може стати полохливим, агресивним, перестати слухатися і виконувати команди. Спілкування і правильне проведення часу на вулиці допоможе вашому улюбленцю правильно розвиватися фізично, емоційно і соціально.

Помилка 9. Не перевіряти нашийник перед прогулянкою

Головне правило: собаці повинно бути комфортно. Для цього обов’язково проведіть виміри: між шиєю тварини і нашийником має вільно вміщатися 2 пальця (для маленьких собачок – 1 палець). Не нехтуйте цим, адже занадто тугий нашийник може нашкодити собаці, а якщо нашийник буде затягнутий слабко, собака зможе просто його зняти і втекти від вас. Не забувайте регулювати розмір нашийника в залежності від зміни ваги собаки.

© depositphotos

Собаці будь-якого віку і будь-якої породи необхідно проводити достатню кількість часу на свіжому повітрі, активно рухатися, спілкуватися з іншими собаками і досліджувати навколишній світ. При відсутності належного фізичного навантаження собака буде протестувати по-своєму: їй буде нудно і нікуди подіти надлишки енергії, що загрожує прогризеними речами, знищеними меблями та іншими хуліганствами. До того ж тривалі фізичні навантаження і правильне дресирування необхідні для здоров’я вашого улюбленця і вашого ж спокою: прийшовши з прогулянки, собака просто засне, а не стане хуліганити.

Хвилясті папуги

© EAST NEWS

Найчастіші помилки в утриманні, які здійснюють власники цих птахів:

  • Папуга постійно сидить в клітці. Необхідно забезпечити йому час і безпечний простір для щоденних польотів, інакше пташка просто зачахне – через відсутність належного фізичного навантаження і нудьги.
  • Раціон складається тільки з зерна. В диких умовах папуги харчуються не тільки зерном. Урізноманітнюючи їхній раціон свіжими овочами, фруктами, зеленню, гілочками дерев, ви забезпечите вихованцям хороше здоров’я і настрій.
  • У папуги немає в раціоні піску і крейди. Не всі знають, що птахи не мають ферментів, які перетравлюють корм – для цього їм потрібен пісок. А крейда потрібна як джерело кальцію.
  • Папузі не приділяють уваги. Часто з птахом грають і розмовляють перші тижні після покупки, а потім забувають. Папуги – соціальні істоти, їм необхідно приділяти час для спілкування та ігор щодня хоча б по півгодини.
  • Злість на неслухняного вихованця. Хуліганство і агресія папуги мають причину: це може бути неочевидна хвороба або ж ви мало приділяєте уваги своєму улюбленцю (він теж може ображатися і мстити).
  • Самолікування птаха. При перших дивних симптомах відразу йдіть до ветеринара – він розпізнає причину недуги і призначить потрібне лікування. Самолікування або лікування по інтернету загрожують смертю птиці.
  • Ловити пташку в кулак. Птахи відчувають стрес, коли їх ловлять в кулак. Слід переносити папуг на пальці або руці.
  • Клітка не повинна перебувати у приміщенні, де присутні сильні пари (кухня, ванна). Також не потрібно її розміщувати в кімнаті, де рідко бувають люди, і на протязі.

Морські свинки

© Jean Michel Labat / ardea.com/EAST NEWS

На що господарям цих тварин потрібно звернути увагу:

Дуже важливий момент при купівлі морської свинки – це нормальне місце для життя. Найпопулярнішими видами вольєрів є клітка з глибоким піддоном і тераріум для морської свинки.
Догляд за шерстю і кігтями. Стригти шерсть необхідно під час линьки або при утворенні колтунів. Також є таке поняття, як весняна стрижка, – проводиться в профілактичних цілях. З настанням тепла можна коротко постригти свинку, дати шкірі трохи відпочити. Купання для короткошерстих порід достатньо одного на тиждень, для довгошерстих – один раз на три дні. Ветеринари рекомендують стригти кігті кожні півроку.

Як би сумно не було констатувати, але домашні морські свинки часто хворіють і помирають через неправильне харчування. В цьому відношенні гризуни взагалі дуже ніжні створіння. Раціон морських свинок на 60% має становити сіно, на 20% – корм із зерен, і на 20% – свіжа трава, овочі і фрукти. Годують свинок двічі на день – дрібні породи, тричі – великі. Сіно і вода з розчиненим у ній вітаміном С повинні бути у клітці постійно. Нерухомі звірята частіше страждають від шлункових захворюваннь.

Ми бажаємо вашим улюбленцям здоров’я і довгих років життя. Сподіваємося, що цей список помилок допоможе вам краще розуміти своїх улюбленців і стежити за їхнім самопочуттям. А з якими помилками по догляду за домашніми тваринами стикалися ви?



• не пропусти