Чому, незважаючи на доступність знань, ми не стаємо розумнішими

1282

Згідно з результатами дослідження, проведеного американською компанією Dell EMC, обсяг світової інформації збільшується більш ніж в 2 рази кожні 2 роки і вже вимірюється зеттабайтами. Лише уявіть: 1 зеттабайт вийде, якщо всі жителі США будуть друкувати по 2 твіти на хвилину 30 тис. років без перепочинку. Здавалося б, оперуючи такими обсягами знань, при цьому легкодоступних завдяки інтернету, люди повинні були давно стати геніями. Однак ситуація складається з точністю до навпаки. І в цій статті ми розповімо чому.

Ми зібрали кілька наукових фактів, що пояснюють, за яких умов інформація працює на підвищення інтелекту, а за яких просто захаращує свідомість.

Отже, сучасний світ перенасичений інформацією, але проблема в тому, що використовується вона не дуже раціонально. Одним з основних критеріїв, за якими завжди оцінювали інформацію, була можливість її практичного застосування. Якщо ви не використовуєте отриману інформацію, то просто зашлаковуєте свою свідомість непотрібними даними.

Згідно з опитуваннями, лише 13% користувачів застосовують цифрові технології і доступ до ресурсів для самоосвіти, а роботодавці по всьому світу б’ють на сполох через синдром вигоряння і низьку ефективність своїх суперпрофесійних з точки зору цифрової грамотності співробітників.

Надлишок непотрібної інформації швидко перетворює її з джерела мудрості в джерело небезпеки під назвою «інформаційне перевантаження». Колись це був науковий термін з області когнітивної психології, а в наші дні він став розхожою метафорою, яка вийшла далеко за межі науки і тепер позначає масове явище.

Чому ж це інформаційне перевантаження заважає нам стати розумнішими? Ось основні причини.

1. Потік різнорідної інформації розсіює увагу і не дає зосередитися на головному

© The Devil Wears Prada / 20th Century Fox

Це довів експеримент «Інфоманія», який кілька років тому провів серед офісних співробітників англійський психолог Гленн Вілсон. Частина з них займалася своїми прямими обов’язками, а частина постійно переривалася на СМС, дзвінки і перевірку пошти. В кінці дня аналіз IQ показав, що у випробовуваних з 2-ї групи він був знижений на 10 пунктів.

І дійсно, в наші дні перевірка електронної пошти стала синонімом роботи. Згідно з доповіддю «Соціальна економіка» Глобального інституту McKinsey за липень 2012 року, середній працівник витрачає на управління електронною поштою 28% свого робочого дня. Часу на навчання, отримання нових знань і набуття нових навичок просто не залишається.

2. Доступність інформації позбавляє від необхідності її запам’ятовувати

© Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Warner Bros. © A Cinderella Story / Warner Bros.

Вчені з Колумбійського університету виявили, що люди краще запам’ятовують джерело інформації (папки, диски, сайти), ніж саму цю інформацію. Вони провели експеримент, в ході якого студентам доручили надрукувати кілька простих фактів (наприклад, що мозок страуса менше, ніж його очей), але половині учасників як би між іншим сказали, що їх файли після роботи не зберігатимуться. Другій групі про це нічого не повідомили, тому випробовувані були впевнені, що зможуть знову перечитати файл.

Коли трохи пізніше учасників експерименту попросили відтворити ці факти, з’ясувалося, що їх запам’ятали тільки ті студенти, які знали, що не зможуть повернутися до інформації пізніше. Решта ж, підсвідомо уповавшие на комп’ютерний архів, всі факти геть забули. На жаль, сьогодні інформацію пасивно споживають, але не зберігають в пам’яті.

3. Велика кількість інформації робить негативний вплив не тільки на пам’ять, а й на весь розумовий процес в цілому

© Bruce Almighty / Universal Studios

Що дивно, цю ідею висловив ні хто інший, як виконавчий директор Google Ерік Шмідт. На його думку, сучасні цифрові пристрої та величезний обсяг інформації, якою вони захльостують людей, можуть перешкоджати глибокому мисленню, розумінню, формуванню спогадів і в кінцевому підсумку ускладнюють навчання.

Американський письменник, вчений-публіцист і колишній редактор Harvard Business Review Ніколас Карр підтримує ідею про негативний ефект цифрового гіпертексту, вважаючи, що він призводить до фрагментації знань. При пошуку інформації в інтернеті контекст цієї інформації часто ігнорується. «Ми не бачимо навіть дерев, ми бачимо гілки і листя», – пише Карр.

Таким чином, інформаційне перевантаження призводить до когнітивного (розумового) перевантаження, через що знижується здатність людини не тільки запам’ятовувати інформацію, але і співставляти її з досвідом, що зберігається в довготривалій пам’яті, це робить думки розсіяними і поверхневими.

4. Одноманітність подачі і споживання інформації знижує ефективність її сприйняття

© The Devil Wears Prada / 20th Century Fox

Всі ми ще зі шкільної лави пам’ятаємо, що існує 3 канали сприйняття інформації: аудіальний (слух), візуальний (зір) і кінестетичний (тактильні відчуття). І будь-яка інформація найкраще запам’ятовується, якщо використовувати всі 3 канали: почути, прочитати і записати.

При отриманні інформації з інтернету, як правило, задіяний тільки візуальний канал, в меншій мірі – аудіальний, а кінетичний і зовсім не використовується.

Так, доцент Університету Індіани Карін Харман Джеймс довела, що студенти краще запам’ятовують інформацію, яку переписали, ніж ту, яку надрукували на клавіатурі, що вже говорити про інформацію, яку просто прочитали і тим більше просканували поглядом?

5. Недовіра до даних знижує мотивацію до їхнього утримання в пам’яті

© Sherlock / BBC One

Велика кількість інформації, простота і швидкість її поширення, зручність маніпулювання нею цілком природно знизили довіру до неї у населення. Опитування показують, що і з усіх джерел інформації найбільше довіряють бібліотекам, в той час як інтернет-джерела і в першу чергу соцмережі знаходяться в самому низу рейтингів.

6. Нові технології викликають соціальну ізоляцію і перешкоджають обміну досвідом

© The Holiday / Universal Pictures

Навіть сьогодні, незважаючи на повальне поширення онлайн-курсів, всі основні програми навчання реалізуються очно, і це не випадково: навчання в колективі дисциплінує і синхронізує учнів, в результаті ті, хто не готовий, поступово підтягуються за іншими. Це важливий фактор навчання.

Не менш важливий і особистий обмін знаннями та досвідом, набуття того самого колективного духу, а також формування навичок емпатії і, отже, розвиток емоційного інтелекту. Все це неможливо отримати за відсутності повного зорового контакту, інтерпретації голосового тону або мови тіла.

7. Нескінченний серфінг в морі інформації не залишає часу на інші аспекти розвитку

© The Intern / Warner Bros.

Віртуальний світ не випадково асоціюється зі словом «Всесвіт». Він так само нескінченний, а циклічність вироблених в ньому дій призводить до повного розчинення в інформаційному потоці: пошта, месенджери, новини, стрічка друзів, повідомлення про новий лист – все, коло замкнулося.

З цієї точки зору навіть телевізор – вище благо, адже кількість TV-каналів хоча б піддається обчисленню. Рано чи пізно вони набриднуть і ви відірветься від екрану, щоб повернутися в світ, де треба вчитися водити автомобіль, розбиратися в маркуванні підгузників, перекривати потікаючий кран і робити ще безліч речей, які не таких інформаційно наповнені, як інтернет-серфінг, але, як з’ясувалося, значно більш ефективних для підвищення нашого IQ.

Іншими словами, у цифрового світу є не тільки величезні переваги, але і вагомі недоліки. І все ж в іншому нам жити не доведеться, а значить, треба просто враховувати всі плюси і мінуси такого стану речей і вчитися жити в умовах нескінченного інформаційного потоку, контролюючи і себе, і його.

А як ви ставитеся до такого обсягу інформації навколо? Вам вона більше допомагає чи заважає?



• не пропусти