8 речей, які потрібно мити і прати щодня, щоб уникнути розмноження бактерій

36712

На деяких речах бактерії і мікроби накопичуються набагато швидше, ніж ви думаєте, тому вони вимагають щоденного очищення. Розповідаємо, які предмети потрапили до нашого «топу», і чому за ними так важливо своєчасно доглядати.

Безумовно, всі люди вважають за краще, щоб у них вдома постійно панували чистота і порядок. Однак, щоб ця мрія втілилася в життя, необхідно хоча б декілька разів на тиждень проводити вдома генеральне прибирання. Але надзвичайна зайнятість сучасних людей просто не дозволяє їм витрачати стільки часу на очищення квартири. І якщо запмлені полиці і брудна білизна ще можуть почекати до заповітної «суботи», то речі з нашого списку – ні. Розповідаємо, які предмети потрібно очищати щодня, щоб шкідливі бактерії не поширювалися по вашій квартирі, і у вас з’явилося відчуття свіжості та чистоти.

1. Рушники для рук

Згідно результатів досліджень, які фінансувало Міністерство господарства США, найбруднішою річчю на кухні є рушники для рук. За словами Керолайн Форте, директора клінінгової лабораторії Інституту Ефективного Домашнього Господарства, точно така ж ситуація і з маленькими рушниками у ванній кімнаті. Адже, якщо ви користуєтеся ними декілька разів на день, вони дуже швидко стають брудними. А за рахунок того, що в санвузлі підвищений рівень вологості і постійні перепади температури, на рушниках з’являється дуже багато шкідливих бактерій. Саме тому фахівці радять їх міняти раз на 2-3 дні, в залежності від того, скільки людей живе в квартирі.

2. Стіни у ванній

Стіни у ванній кімнаті також схильні до негативного впливу цвілі та бактерій, адже вони практично завжди знаходяться у вологому стані. Керолайн Форте радить щодня доглядати за плиткою на стінах, щоб вона якомога довше зберігала свій первинний зовнішній вигляд. Для цього, після кожного відвідування санвузла, зганяти воду з плитки гумовим скребком. Висушивши стіни, ви уникнете появи грибка і істотно скоротите час майбутнього генерального прибирання.

3. Кухонні стільниці

Повертаючись до теми кухні, не можна не згадати про стільниці. Тут ви готуєте сніданки, обіди та вечері, кладете різні брудні речі (газети, ключі від машини, гаманець), іноді залишаєте крихти, які служать найкращою приманкою для комах. Ми думаємо, що далі продовжувати список не варто.

Стільницю потрібно протирати і дезинфікувати щодня. Головне – не використовувати для прибирання у всіх кімнатах одну і ту ж серветку. За словами Майкла Ексхьюма, колишнього аналітика продажів клінінгової лабораторії, такі дії можуть призвести до перехресних забруднень.

4. Кавоварка

Якщо ви є справжнім прихильником кави, то варите цей ароматний напій щодня, і не один раз. Однак, як то кажуть, любиш кататися – люби і саночки возити. Кавоварка є чудовим середовищем для розмноження цвілі та бактерій, тому її потрібно щодня очищувати. Найзручніше це робити ввечері після того, як ви випили останню чашку кави перед сном. Втім, якщо у вас є час, то можете її мити після кожного використання, щоб усунути залишки олії і кави.

Думка фахівця: За словами Керолайн Форте, знімні частини кавоварки слід мити або в посудомийній машині, або в раковині з теплою водою і миючим засобом. Також обов’язково слід витирати кавоварку зовні, щоб не підгорпла пролита рідина.

5. Кухонна раковина

Багато господинь думають, що миття в раковині рук і посуду автоматично робить її чистою. На жаль, це не так – своїми діями ви домагаєтеся абсолютно протилежного ефекту. Ви фактично залишаєте бактерії і всілякі забруднення на стінках раковини. Якщо ви хочете, щоб ваша кухня виблискувала і ніде не залишалося ні слідів від бруду, пилу і бактерій, використовуйте спеціальну меламінову губку, яка допоможе видалити забруднення з раковини. За словами Керолайн Форте, щоб досягти хорошого ефекту, після процедури очищення потрібно буде продезінфікувати мийку. Зробити це дуже просто – слід закрити злив, наповнити раковину теплою водою і додати столову ложку відбілювача. Залиште суміш на 5-10 хвилин, після чого змийте і витріть насухо ганчіркою.

6. Брудний посуд

Вранці на посуд не залишається часу, адже всі поспішають на роботу, а ввечері абсолютно немає сил її мити. Якщо не розірвати це замкнене коло, то залишки жиру, соусу і крихти швидко приваблять комах, які моментально стануть вашими «домашніми улюбленцями». До того ж, засохлі залишки їжі набагато важче відмити, якщо ви беретеся за миття посуду наступного дня. Тому ми радимо мити тарілки, каструлі, сковорідки та чашки відразу після прийому їжі. Це істотно полегшить вам завдання і дозволить запобігти появі бактерій. Також можете завантажити посуд до посудомийної машини перед тим, як піти на роботу або спати.

7. Підлога

Не любите комах? Тоді не створюйте для них сприятливих умов. Після приготування сніданку, обіду або вечері, уважно огляньте: чи не залишилися на підлозі крихт або залишків їжі (в 90% випадків вони там є). Тому не забувайте здійснювати швидке прибирання і підмітати підлогу на кухні, перш ніж йти займатися іншими справами. Лише зібравши всі крихти, ви зможете бути впевненими в тому, що до вас не завітають небажані гості.

8. Ключі

Поверхня ключів містить стільки ж шкідливих бактерій, скільки і поручні в громадському транспорті. А все тому що ми завжди беремося за них брудними руками і ніколи не очищаємо від забруднень. Ключі зберігаються в брудних кишенях курток і штанів, падають на вулиці і в під’їзді, тому зовсім не дивно, що додому разом з ними ми приносимо величезну кількість шкідливих мікроорганізмів. Щоб запобігти їх появі у вашій квартирі, обов’язково протирайте ключі від квартири, офісу і вдома антисептичними серветками. І краще це робити декілька разів на день.



• не пропусти