Вчені знайшли поклади цінних рідкоземельних металів у згаслих вулканах

    147

    Група вчених з Австралійського національного університету з’ясувала, що деякі вулкани, що згасли, зберігають значні запаси рідкісноземельних елементів — цінної сировини для виробництва електроніки, батарей, електромобілів та інших пристроїв. Дослідження опубліковано у науковому журналі Geochemical Perspectives Letters (GPL).

    Висновки команди засновані на вивченні багатих на залізо типів магми. Сьогодні на Землі не залишилося активних вулканів із подібним видом лави — останні з них погасли мільйони років тому. До вулканів із насиченою залізом магмою відносяться Ель-Лако в Чилі та Кіруна у Швеції, де видобувають залізну руду.

    В ході експериментів вчені помістили синтетичний аналог вулканічних порід у капсули з благородних металів і піддали ємності впливу високого тиску та температури до 1100°C.

    Виявилося, що багата на залізо магма перетворюється на бульбашки всередині звичайної магми. Ці бульбашки поглинають рідкісноземельні елементи з навколишнього середовища.

    Залізна магма ефективно абсорбує рідкоземи, за рахунок чого їх вміст у бульбашках виявився приблизно в 200 разів вищим від концентрацій у звичайній магмі.

    За словами дослідників, на багатьох із згаслих вулканів вже є діючі залізничні шахти. Відкриття дозволить видобувати там рідкісноземельні елементи за допомогою існуючої інфраструктури.



    • інші новини