Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (6 фото)

3170

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (1)

Творіння древніх гігантів або результат вулканічного виверження? Обидві ці версії пояснюють феномен дивовижної дороги, розташованої неподалік від містечка Бушмілс в Північній Ірландії. Вражає вона тим, що складається з 40 тисяч вертикальних колон з базальту.

Як свідчать стародавні легенди, творцем цієї дороги є гігант Фінн Маккул, який прагнув наздогнати героя шотландських міфів циклопа Галла, що сховався на острові Стафф. Гігант вибудував дивовижну дорогу, що досягла берегів острова, однак, злякавшись розмірів циклопа, змушений був тікати назад.

Галл, в свою чергу, по новозведеному шляху перебрався на землі Ірландії. Маккул перетворився на дитя, внаслідок чого циклоп злякався розмірів його батька і знову сховався на острові Стафф. Втікаючи, він знищив практично всю дорогу.

Сучасна наука дає нам більш зрозуміле пояснення цього видовищного феномена. Вертикальні стовпи є наслідком виверження вулкана, яке трапилося близько 50.000.000 років тому.

Кожен стовп має шестикутну поверхню, поява якої пояснюється сильним стисненням вулканічної лави і кам’яних порід в умовах охолодження, яке послідувало після виверження.

Сьогодні шлях велетня, або як її називають – дорога гігантів, є найпривабливішим для туристів місцем в Ірландії. З 1986 року ця місцевість зареєстрована як об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (1)

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (2)

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (3)

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (4)

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (5)

Стежка велетнів і гігантів в Ірландії (6)



• не пропусти