Каньйон Антилопи, унікальна краса природного творіння з рудо-червоними стінами (12 фото)

8412

Каньйон Антилопи (Antelope Canyon) – розташований на південному заході США, на півночі Арізони, в 240 км від Великого Каньйону. Каньйон отримав свою назву, завдяки рудо-червоним стінам, що нагадують шкуру антилопи. Він знаменитий серед фотографів всього світу через химерны форми скель, освітлених чудовим магічним світлом.

Каньйон Антилопи не є національним парком і ймовірно, тому не відомий так широко як Великий Каньйон або каньйон Брайс. Він лежить на землях племені Навахо і належить індіанцям цього племені. Щоб потрапити туди, потрібно заплатити мито за прохід по індіанській території і найняти провідника. Існує два каньйони Антилопи – верхній і нижній (англ. Upper Antelope Canyon, англ. Lower Antelope Canyon). Обидва каньйони представляють собою гігантські щілини в піщаних скелях. Протягом декількох сторіч вода і вітер виточували в червоному пісковику поглиблення на кілька сотень метрів. Раз на кілька років, під час зливових дощів, кожен каньйон, зазвичай пересихає протягом року, затоплюється водою. Саме дощова вода, повільно стікаючи і несучи із собою піщинки, за багато років сформувала ці витончені рельєфні лінії усередині скель.

Верхній Каньйон Антилопи
Верхній Каньйон Антилопи, названий плем’ям Навахо Tse bighanilini , «Місце, де вода пробігає крізь скелі», найбільш часто відвідується туристами через дві його особливості. Перша – вхід і вся довжина цієї частини каньйону знаходяться на рівні землі і не вимагають сходження. Друга – промені (пряме сонячне світло, що падає з отворів вгорі каньйону) – набагато легше побачити тут, у Верхньому Каньйоні, ніж в Нижньому. Промені частіше спостерігаються влітку, оскільки для цього потрібно, щоб Сонце було якомога вище в небі.

Нижній Каньйон Антилопи
Нижній Каньйон Антилопи, названий плем’ям Навахо як Hasdeztwazi, або «Спіральні арки скелі», розташований на кілька кілометрів далі Верхнього Каньйону Антилопи. До установки металевих сходів, відвідуючи каньйон доводилося підніматися і спускатися по мотузках і вельми небезпечним мотузяним сходах в певних областях. Навіть після установки сходів екскурсія в Нижньому Каньйоні Антилопи залишилася значно більш важкою, ніж екскурсія в Верхньому Каньйоні Антилопи – маршрут є довшим, місцями більш вузьким, а подекуди навіть не можна стояти на ногах. В кінці маршруту потрібно піднятися по декількох довгим сходових маршах.

Небезпеки при відвідуванні каньйону: влітку тут можна зустріти отруйних змій і павуків. Але найголовніша небезпека – раптові повені в сезон дощів. Під час відвідування поблизу не повинно бути дощу – вода з відстані декількох миль «вгору за течією» може швидко і майже без ознак наближення досягти каньйону. Під час грози або навіть при незначних ознаках її виникнення спускатися в каньйон категорично забороняється – занадто велика ймовірність раптової повені.

Каньйон Антилопи (1)

Каньйон Антилопи (2)

Каньйон Антилопи (3)

Каньйон Антилопи (4)

Каньйон Антилопи (5)

Каньйон Антилопи (6)

Каньйон Антилопи (7)

Каньйон Антилопи (8)

Каньйон Антилопи (9)

Каньйон Антилопи (11)



• не пропусти