Літнє сонцестояння 2018: дата, українські традиції та прикмети

1907

Це свято має багато різних назв і заплутану історію: Купала, Ярилин день, Духів день, Свято Роси, Івана Купала — нині святкують з 6 на 7 липня, проте це не зовсім вірна дата. Справа у тому, що день літнього сонцестояння раніше був великим язичницьким святом та відзначався 20-21-22 червня, в залежності від року. Але після впровадження християнства на Русі — свято Купала перетворилось в свято Івана купала або ж Івана Хрестителя. Згодом, з переходом на григоріанський календар — воно і зовсім перенеслось на 6-7 липня. Проте люди, які притримуються язичницьких вірувань предків і досі — святкують саме в кінці червня, адже сонцестояння відбувається саме у цей час. Якщо точніше, то у 2018 році день літнього сонцестояння припадає на 21 червня.

Ще одна поширена помилка сьогодення — плутати сонцестояння і рівнодення. Рівнодення, яке вже було 20 березня — це момент, коли день та ніч тривають однакову кількість часу. А літнє сонцестояння — це момент, коли день переважає у часі над ніччю, а точніше — 21 червня 2018 року буде найдовший день у році. Сонцестояння буває також зимове — коли триває найдовша у році ніч.

Оскільки у древніх слов’ян Сонце вважалось уособленням життєвої сили та енергії, то свята, пов’язані зі світилом вважались найважливішими. А саме день літного сонцестояння вважався найсильнішим днем у році, коли рідні боги можуть виконати бажання, вилікувати хвороби. Знахарі робили запаси цілющих рослин, адже вважалось — що всі вони мають у цей день особливо потужну силу.

Традиції, вірування та обряди у день літнього сонцестояння:

Про найпопулярнішу традицію Купала, мабуть, кожному відомо з дитинства, а саме, про пошуки цвіту папороті. Вважається, що саме у цей час квітка папороті розквітає та розпускається, а той, хто її знайде — отримає могутню силу і здійснення потаємних бажань. Проте, знайти це омріяне джерело сили — не так вже і легко. Треба йти у густий нічний ліс та остерігатись при цьому лісних духів, які охороняють папороть від таких сміливців. Вдасться людині знайти квітку чи ні, але мужність свою вона точно випробує.

Окрім Сонця у цей день надзвичайною силою були наділені стихії вогню та води, тож із ними теж пов’язані традиції, які активно підтримуються досі.

Вважається, що опівночі 20 червня вода набуває цілющої сили та заряджається особливою енергією сонця. А закінчується її магічна сила опівдні 21 червня. Тож у цей проміжок часу, щоб увібрати в себе життєву енергію, треба було скупатись у водоймі. Але дуже обережно, Водяний та русалки оберігають свої володіння так само ретельно, як і лісні духи.

Щодо багаття — його розпалювали у вечір з 20 на 21 червня та також приписували йому цілющі життєдайні властивості. Молоді хлопці та дівчата стрибали через високе багаття під час народних гулянь, аби увібрати його енергію. Існувала також традиція проходження по доріжці із розпеченого вугілля, охололі шматочки якого потім забирали додому, як талісман.

Ритуали із різними травами — допомагали скористатись магічними властивостями літнього сонцестояння. Дівчата, як відомо, плели із зелені вінки, та пускали їх по воді. Куди вінок попливе та до берега приб’ється — там і чекає її суджений. Хлопці ж намагались впіймати з води вінок дівчини, яка подобається, аби привернути до себе таку добру прикмету.

Також, популярним було ворожіння на травах — ще зранку починали шукати м’яту, дягель та чебрець, щоб за день зірвана зелень встигла підсохнути, а коли ввечері розпалювали багаття, то кидали рослини у нього. Якщо дим від трав припав до землі — майбутнє віщує хвороби та невдачі. Якщо ж дим пішов угору — людину чекали вдача та міцне здоров’я.

У день літнього сонцестояння часто проводили весілля, адже вірили, що це найкращий день у році для укладання шлюбу та створення нової родини. Астрологи впевнені, що древні слов’яни мали рацію, адже Сонце у день сонцестояння переходить до зодіакального знаку Рака, який символізує родину, збереження традицій та примноження роду.

Так чи інакше, а всі ці прикмети були і є прив’язаними до періоду сонцестояння. Тож оскільки переважна більшість українців нині святкує Івана Купала 6-7 липня, то ці популярні обряди мають більше розважальну та культурну цінність.

Прикмети у день літнього сонцестояння:

1. Дощ в літнє сонцестояння – неврожай і бідний рік.
2. Вранці багато роси – до багатого врожаю.
3. Вода, яку набрали вранці 21 червня, вважається цілющою.
4. Багато зірок на небі 21 червня – до хорошого урожаю грибів.
5. Якщо зустріти світанок в цей день, весь рік будете здоровим і щасливим.

А ви відзначаєте свято Купала? Якщо так, то коли?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти