Де шукати україномовний контент для дітей: YouTube, Telegram та онлайн-радіо

983

Є все: від мультиків та казок для найменших до відео для розвитку українською

Ситуація з україномовним контентом вже не така критична, як ще 5-7 років тому, але його досі доводиться вишукувати.

Тому, аби спростити вам завдання, tokar.ua розповів, де знайти цікаву аудіо- та відео-інформацію для вашої малечі.

UA:Казки

«В Україні запустили дитяче онлайн-радіо UA:Казки. На сайті проекту вже є 12 казок, озвучених відомими українцями. Також 24 години на добу доступний плеєр із понад 200 аудіоказками», — написав на своїй сторінці прем’єр Володимир Гройсман.

Чому кенгуру стрибає, а кіт умивається, попоївши? Коли з’явилося могутнє дерево баобаб, а лис вовку масло показав? Навіщо миші збираються на раду, а бджола рятує гусці життя? Про все це можна дізнатися з найкращих казок народів світу, обраних організаторами проекту.

В озвучуванні взяли участь: Андрій Хливнюк (вокаліст гурту «Бумбокс»), Марко Галаневич (учасник гурту «Dakhabraha»), Саша Кольцова (лідерка гурту «Крихітка»), Євген Малуха (актор театру, кіно та дубляжу, відомий озвучуванням Гомера Сімпсона та Альфа). Незабаром до них приєднаються поет і письменник Сергій Жадан та співачка Христина Соловій.

Лепетуни

Батько Лепетун, мати Ярина, їхні діти Андрійко та Леся, а ще дідусь та бабуся. Це — родина Лепетунів. Вони разом рибалять, куховарять, ходять до магазину і по ягоди. Над мультсеріалом для дітей працюють автори проекту «Мова – ДНК нації» Наталя Клименко та Павло Мельник-Крисаченко.

Це веселі мультфільми для дітей та дорослих, які допомагають вивчати мову. В них пояснюють, як уникати помилок і як краще говорити.

Цікава наука

Канал працює над перекладом і озвученням науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Мета — покращити ситуацію із науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою.

За інформацією видання, автором «Цікавої науки» є Віталій Шевчук, шкільний учитель з Рівненщини.

«Поштовхом до створення відеороликів став брак наочних матеріалів для учнів», — повідомляють журналісти.

Зараз канал має вже 19,4 тис. підписників.

Янко Гортало

Це дитячий освітньо-розважальний канал, над яким під псевдонімом «Янко Гортайло» працюють батьки п’ятьох дітей — Інга та Владислав. На каналі ви знайдете вірші, оповідки, ілюстрації, відеопрезентації, пісні тощо.

https://youtu.be/eyZpW35Jar8

UkranimaUa

На цьому каналі зібрана повна колекція мультфільмів студій «КиївНаукФільм» та «УкрАнімаФільм», починаючи з 1961 року. Серед них «Як Козаки…», «Вій», «Котигорошко», «Казка про білу крижинку», «Енеїда», «Капітошка», «Як Петрик П’яточкин слоників рахував» та багато інших.

З любов’ю до дітей

У цьому топі цей канал — рекордсмен за кількістю підписників. Їх зараз аж 139 тис.

Сюди завантажують дитячі пісні, цікаві абетки, відео для розвитку та мультфільми. Окрім цього, є фізкультхвилинки українською мовою. Малеча дізнається, як говорять домашні тварини і що вони їдять, вивчить кольори, навчиться рахувати та читати по складах.

Телеграм-канал «Казкова хатинка»

Говоріть з дітьми українською, читайте їм книжки і казки, вчіть разом вірші і пісні. Саме так робить Валерія Ярош, авторка телеграм-каналу «Казкова хатинка» записує читання казок українською.

На каналі є вірші, казки, пригодницькі книги та інша дитяча література.

Tokar.ua

Також не забуваймо й про YouTube-канал Tokar.ua. На ньому автори викладають переклади TED, всесвітньо відомої конференції, що висвітлює «ідеї, які варто поширювати». Це цікаво і дітям, і дорослим.

Теми лекцій охоплюють технології, розваги, науку, мистецтво, освіту, культуру, бізнес, глобальні проблеми, здоров’я тощо. Тобто все, що формує наше майбутнє.

А хто ще є нашим майбутнім? Правильно, діти! Тому ми впевнені, що їм, як і дорослим, буде цікаво дізнатися, як навчитися планувати своє дозвілля, або як Білл Гейтс отримує максимальну користь від книг.



• не пропусти