Україна туристична: що варто відвідати на Рівненщині

2433

Літо не планує зупинятися, а це означає, що вже давно пора замислюватися над тим, куди варто чкурнути на відпочинок. Якщо так сталося, що повноцінна відпустка вам не світить – залишайтеся з нами. У нашій новій рубриці ви ознайомитесь з місцями, які можна відвідати за один вікенд.

Ну що ж, збирайте валізи та читайте далі.

Цього разу розповідаємо вам про Рівненщину. Попереджаємо, мова піде про популярні місця, які всі знають, але не всі їх бачили вживу.

“Тунель кохання” у Клевані

Неподалік від Клевані, маленького містечка в Рівненській області є покинутий залізничний шлях, яким раніше возили деревину в Оржевський деревообробний комбінат. Саме регулярний рух поїздів сформував цей тунель, адже дерева навколо почали рости так, щоб транспорт їх не зачіпав. Так і утворився надзвичайно красивий і шалено популярний серед туристів “Тунель кохання”.

Україна туристична: що варто відвідати на Рівненщині - фото 182831

Базальтові стовпи

Це ще одне чудо природи знаходиться біля села Новий Берестовець (Костопільський район).
Базальт – це доволі рідкісна порода вулканічного походження. В Поліссі теж є базальтові поклади, але вони, на відміну від рівненських залягають не стовпами, а лавинопотоками. Тут же вони мають форму чотирьох- або восьмигранних стовпів товщиною від 0,6 до 1,2 метра і висотою від 3-х до 30-ти метрів. Їх велич вас вразить.

Базальтові стовпи - фото 182830
Базальтові стовпи - фото 182829
Базальтові стовпи - фото 182828
Базальтові стовпи

Тараканівський форт

Тараканівський форт або Нова Дубенська фортеця – одне з найцікавіших місць Рівненської області. Сьогодні від фортеці залишилися лише руїни. Але неймовірна кількість легенд, які досі оточують форт, і містичні залишки колись гарної будови щороку приваблюють все більше туристів. Назву форт отримав зовсім не через тарганів, як багато хто вважає, вперше почувши назву. Все набагато простіше: назву дало село Тараканів, у якому форт розташований. Це місце вас вразить не лише легендами, а й своїм розмахом. Чого тільки вартий тунель, розташований під зовнішніми стінами довжиною близько 100 метрів.

Тараканівський форт - фото 182825
Тараканівський форт

Тараканівський форт – яскравий приклад того, як можна недооцінити свої власні засоби захисту. Фортеця була побудована ще у кінці 19 століття для захисту західних кордонів Російської імперії. Звідси добре проглядалася розташована поруч залізниця. Але, під час Першої світової війни росіяни вирішили, що форт їм не дуже потрібен. Тому фортецю здали полякам практично без бою. Отямившись, форт вирішили повернути. Але для цього довелося докласти величезних зусиль. У результаті, форт, зруйнований власною ж артилерією, був відбитий. У роки Другої світової війни Нова Дубенська фортеця знову була здана ворогові. Цього разу – вже німецьким загарбникам. Деякі легенди стверджують, що німці тут проводили випробування нової секретної зброї, начебто навіть ядерної. Коли ж стало зрозуміло, що наближається капітуляція Німеччини, німці залили бетоном деякі приміщення та ходи до них. Бетон настільки міцний, що розколупати його складно навіть у наш час. Тому ті місця Тараканівського форту, які відвідати не вдається, викликають ще більше запитань.

Тараканівський форт - фото 182826
Тараканівський форт

Поле Берестецької битви

Бували коли-небудь на місці, де точилася легендарна битва? Відчували дух геройства? Слухали історії про відважних воїнів? У вас є така нагода. На Рівненщині у 1651 році у битві під Берестечком зійшлися козаки й поляки-мушкетери, татари і священики, там були навіть діти, які підносили кулі.

Поле Берестецької битви - фото 182824
Поле Берестецької битви

Сьогодні на тому місці знаходиться музей-заповідник. А поле Берестецької битви – чи не єдине в Європі, яке лишилося таким, як було три століття тому.

Поле Берестецької битви - фото 182823
Поле Берестецької битви

Якщо ви в шкільні часи не їздили з класом сюди, то зараз якраз слушна нагода.

Біле озеро

А наостанок можна й поніжитися на білому пісочку.

Біле озеро - фото 182822
Біле озеро
Біле озеро - фото 182821
Біле озеро

Це озеро у Володимирському районі Рівненської області зовсім невелике за розміром – його довжина 3 км і ширина 3 км. Знаходиться воно недалеко від Рівненської АЕС, але при цьому вода дуже чиста, прозорість сягає близько 2 метрів. Водиться багато видів риб, бобри, ондатри. Кажуть, що Білим це озеро назвали через туманну погоду, що характерна для водоймищ, розташованих біля атомних станцій. Насправді ж, його так називають за білий пісок, який на дні водойми. З висоти пташиного польоту так і здається, що це озеро біле.



• не пропусти