Замки “Золотої підкови”: таємниці, привиди і ребуси тамплієрів

931

У Львівській області є безліч цікавих туристичних об’єктів. Великою популярністю користуються замки львівщини, які непогано збереглись та розташовані на невеликій відстані один від одного. Їх умовно об’єднали у туристичний маршрут «велика золота підкова», куда увійшли замок-палац у Старому Селі, Свірзький замок, Олеський замок, Підгорецький замок, Золочівський замок, ось сторінка де ви можете замовити тур. Також є “мала золота підкова” Галичини – це Олеський, Підгорецький та Золочівський замки, про них і піде сьогодні мова.

Олеський замок був побудований в XIV столітті, його історія безпосередньо пов’язана з королем Речі Посполитої Яном III Собеським і його дружиною – красунею-француженкою Марією-Казимирою. Замок вважається одним з найстаріших в регіоні. Його стіни пам’ятають набіги татарських орд, атаки війська Богдана Хмельницького, боротьбу претендентів на польський престол, пожежі і навіть землетрус. Сьогодні тут є музей з безліччю унікальних експонатів. З 1975 року в замку діє експозиція Львівської картинної галереї. Також на території діє музей-заповідник «Олеський замок» в якому знаходиться найбільше в Україні зібрання об’ємної дерев’яної скульптури XIV-XIX століть.

Підгорецький палац споруджений через століття після Олеського, в стилі ренесанс. Замок розташований в мальовничому місці і оточений оборонним ровом, який, тим не менш, ніколи не заповнювався водою. Унікальна архітектура приваблювала сюди кінематографістів – замок послужив знімальним майданчиком для декількох фільмів. З недавніх пір сюди їдуть і за гострими відчуттями – згідно зі старовинною легендою, в замку мешкає привид Білої пані.

В даний час Підгорецький замок закритий на реконструкцію. Тим не менш, є можливість потрапити у внутрішній двір, піднятися на терасу, а також спуститися в підвал, де організована виставка, присвячена привиду. Навпроти замку є гарний костел Святого Йосипа XVIII століття, побудований як усипальниця для власників маєтку.

Золочівський замок XVI століття примітний доглянутим парком з безліччю ефектних “локацій” для фотозйомок, в тому числі на тлі “китайського палацу” і найбагатшим музеєм. На території є таємничий “камінь тамплієрів” з такими ж таємничими написами, а також справжні оборонні рови і гармати. У різні роки замок грав роль резиденції королів, садиби феодалів, в’язниці, фортеці.

В тур по замках “Золотої підкови” найзручніше відправлятися зі Львова – турфірми міста пропонують одноденні автобусні подорожі. Вартість туру – 250-350 гривень. Також ви можете замовити тут сиро-винний тур Закарпаттям – це надзвичайно цікава та незабутня подорож.



• не пропусти