Гід по Львову: 13 секретних місць

4097

Щоб краще зрозуміти Львів, недостатньо пройтися по його центральними вулицями з фотоапаратом. Пропонуємо вам секретні місця, про які не пишуть в путівниках, але де обов’язково варто побувати.

Львів вимагає кропіткого, вдумливого ставлення, погляду далі, глибше – в бруковані дворики-колодязі через високі двері і вузькі коридори, по крутих кам’яних сходах спускатися в підземелля, пропахлі історією і кавою, вгору по закручених гвинтових сходах підніматися на дахи з кам’яними димарями.

Таємна аптека

Тільки ледачий не бродив по лабіринту залів музею-аптеки на площі Ринок. Здається, вже більше й цікавіше про древніх фармацевтів і не розкажеш. А ось і ні! У центрі відкрився інтерактивний музей «Таємна аптека» – під «Угорської короною» – на пл. Соборній, 1. Тут під склом старовинних меблів зберігаються баночки і пляшечки зі старовинними рецептами краси столітньої давності. Наприклад, мазь «східна красуня», скляночки Байєра і Віші. За прилавок, за дубові двері, крутими сходами пройдіть в святая святих древніх фармацевтів – таємну лабораторію.

Такі лабораторії були в кожній аптеці: тут фармацевти, які зберігали в ті часи таємні знання алхімії, шукали філософський камінь, намагалися отримувати золото і «заодно» відкривали нові лікарські суміші і навіть винайшли гас. Цей шматочок старовини дивом уцілів під підлогою радянської аптеки. Майже два роки пішло на його реставрацію, і ось раритетні меблі, раритетні інструменти, колби і загадкові рецепти стародавніх алхіміків розкривають свої таємниці. А наостанок варто прикупити «таблеток для щастя», «таблеток від нудної роботи» або спеціальне мило – для хабарників, щоб руки не свербіли.

Арт-дворики

Якщо уважно придивитися у вузький коридор з однією зі сторін площі Ринок, то можна побачити багатообіцяючий напис «Щось цікаве» (пл. Ринок, 13). Не полінуйтеся звернути і дійсно виявите щось вельми цікаве – галерею під відкритим небом і авторські прикраси зі скла. Зараз тут експонуються подушки з розмальованими камінчиками і змійками в оригінальних місцях, на підході – акрилова виставка. А скляну підвіску можна придбати від 25 грн. До речі, саме стільки коштує карамелька в «Карамельний майстерні».

Варто трохи відійти від центру до площі Старий Ринок, щоб подивитися на музеї, в які перетворили свої двори самі львів’яни. На вул. Льва колоритно розкинулися двір-галерея і двір втрачених іграшок. У Дворі-галереї (вул. Льва, 2) по стінах будинків і навіть уздовж крутих сходів в під’їздах розвішані картини і портрети.

А у дворі іграшок (вул. Льва, 3) – справжній дитячий рай або декорації для зйомок апокаліпсису, з якого боку поглянути. Тут сотні іграшок: від радянських ляльок з довгими віями, величезних і маленьких пухнастих улюбленців до пластикових автомобілів і велосипедів. Всі іграшки зручно розсілися на полицях уздовж стін, в центрі двору працює крихітний фонтанчик, а також є завалена лопатками і відерцями пісочниця і раритетний металевий місток.

Колоритний арт-дворик – у дворі Театру юного глядача (вул. Гнатюка, 11). Декораціям і лялькам виявилося мало місця в самому театрі, і вони перебралися на стіни. Тут вас зустрічають герої улюблених казок і фантастичні роботи, а водостічні труби перетворилися у вовняні пальми.

Дім легенд, «копанки кави» та інші ресторани-музеї

Є у Львові і звичайні ресторани, але куди цікавіше в ресторанах-музеях. Наприклад, можна пообідати в клітці або в оточенні дерев’яних каталок, або спостерігаючи за підземною річкою плотва. Мабуть, самий дивовижний з них – Дім легенд (вул. Староєврейська, 48). Весь будинок – це ресторан. На першому поверсі можна розжитися львівськими цяцьками, на другому розмістилася кухня, а на всіх наступних – зали: в одному можна поспостерігати за річкою плотва, на його стінах висять сітки і водолазне спорядження, інший прикрашений старовинними пісочними годинниками, третій – левовою кліткою і лапами лева, четвертий є бібліотекою…

А на самому даху, куди ведуть гвинтові сходи, сидить пам’ятник сажотруса – самий «високосидячий» пам’ятник в Європі. І припаркований раритетний запорожець. По всьому дому прогулюється сажотрус в циліндрі і труїть байки. Так такі, що навіть одесити заслуховуються. А вечорами, рівно о 21:24 (істинно львівський час) тут ходить крихітний трамвайчик, а величезний залізний дракон плюється вогнем. До слова, середній чек приємно порадує: удвох цілком реально поїсти за 100-180 грн.

А в сусідньому будинку – кафе-ігрова «Медини». Тут на додаток до традиційних численних сортів кави і коктейлів на його основі подають настільні ігри.

До слова, розміщувати автомобілі в найнеймовірніших місцях – фішка Львова. Наприклад, крихітне триколісне, але місивши раніше дороги авто стоїть в залі «копальні кави» (пл. Ринок, 10). Тут цілком серйозно вам видадуть шахтарську каску і відпустять в «шахту кави». Лампочка на касці, кам’яні сходи, роби, вагонетка, елеватор і просто поклади кавових сувенірів.

А ось в ресторації «М’яса та справедливості» (вул. Валова, 20) повно кліток, гаків, є навіть гільйотина і кат при ній. Тут постійно пахне смаженим м’ясом, а перед входом припаркований автомобіль-клітка. У «Гасовій лампі» (вул. Вірменська, 20) – понад тисячу керосинок: крихітних і величезних, справжніх, раритетних і подарункових, сувенірних. Тут же розкажуть про побут добувача нафти. Так, саме у Львові вперше отримали гас, а неподалік черпали нафту відрами.

До мережі ресторанів-музеїв також належить і «Шоколадна майстерня» (вул. Сербська, 3) десертів ручної роботи, і садо-мазо-еротичне кафе «Мазох» (вул. Сербська, 7), де можна і батогом заробити. І милі «Львівські пляцки» (пл. Ринок, 13) з апетитними сирниками і штрудель в оточенні віночків, дощок і скалок для тіста.

Всього закладів цієї мережі в місті налічується 14, так що можна влаштувати своєрідний квест: знайди їх всі.

Коворкінг в центрі

Звичайно, wi-fi можна зловити і на площі Ринок прямо у міській Ратуші, але наскільки приємніше восени попрацювати зі склянкою смачної гарячої кави в руці на зручних меблях в сучасному коворкінгу. “Communa” причаїлася тут же, на розі площі Ринок – вул. Галицька, 1. На верхньому поверсі є все для приємної роботи плюс компанія, а ще настільний футбол і цікаві зустрічі з небанальними людьми.

Джерело: Elle



• не пропусти