Чудодійні джерела України

6777

Україна – дивовижна країна, що славиться своєю гостинністю, архітектурою, мелодійною мовою, піснями, кухнею і багато чим іншим. Серед цього переліку особливе місце займають українські святині, які прославили нашу землю на весь світ. Ми розповімо про таку категорію святих місць як цілющі або чудодійні джерела.

1. Джерело «Сльози Богородиці» (Київ)

istochnik_01_sleza_bogoroditsy_11

Джерело «Сльози Богородиці» знаходиться на столичному Набережному шосе в декількох десятках метрів від нижнього входу в Києво-Печерську Лавру. За переказами, воно відомий ще з XI століття – часу, коли була заснована сама Лавра. Тоді в цій місцевості спалахнула епідемія, яка забрала тисячі життів.

Пастухи, що випасали тварин на лівому березі Дніпра, побачили на протилежному боці Божу Матір. Діставшись на човнах до місця явлення Богородиці вони виявили джерело, напившись з якого, зцілилися.

Після приходу радянської влади, люди побоювалися розповідати про це святе місце. У 1970-ті роки, під час будівництва набережної, джерело дивом не засипали. На початку 2000-х років воно було розчищено, а в кінці 2000-х поряд з джерелом була побудована невелика каплиця.

За останнє десятиліття з’явилося багато свідчень зцілень завдяки цьому джерелу, причому як з розташованої по сусідству Лаври, так і від мирян. Варто зазначити, що вода тече невеликою цівкою, так що за хвилину можна набрати не більше одного літра води. Люди розповідають: якщо хтось прийде по воду роздратованим, то у нього вода буде текти повільніше, а якщо з молитвою – то швидше.

Джерело з такою ж назвою є в іншому київському монастирі – Свято-Пантелеймонівському в Феофанії. Перші відомості про нього датуються XIX століттям. Зараз поруч з джерелом обладнана невелика купіль, в яку можна зануритися. Кажуть, що цілий рік температура води однакова і дорівнює приблизно 8 градусам.

2. Джерело «Стопа Пресвятої Богородиці» (Почаїв, Тернопільська обл.)

istochnik_02_stopa_12

Почаївська Лавра – один з трьох найбільших монастирів України і найбільший у західній її частині.

Свою історію цей монастир веде з 1240 року, коли з’явилася ченцям Божа Матір. Ці ченці покинули розорену татаро-монголами Києво-Печерську Лавру і жили на Почаївській горі. Свідками цього чудесного явища також стали місцеві пастухи. На камені, де стояла в вогняному хмарі Пресвята Богородиця, залишився слід Її стопи, який ніби розплавився від вогню. Незабаром на цьому місці забило джерело.

Перші чотири століття джерельце знаходилося під відкритим небом, а потім над ним було зведено величний храм на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Сьогодні воду з цього джерела може випити кожен паломник. Стопа Богородиці і джерело знаходяться в правій частині храму біля колони. Ці святині покриті спеціальним захисним бронзовим ковчегом.

З часу появи джерела і до сьогодні не припиняються численні свідоцтва про чудесні зцілення від різних хвороб: сліпоти, глухоти, ракових пухлин, діабету і багатьох інших.

3. Джерело Казанської ікони Богородиці (Кип’яче, Житомирська обл.)

istochnik_03_kipyachee_1

Джерело в урочищі Кип’яче знаходиться в чотирьох кілометрах від селища Чоповичі.

Історія свідчить, що джерело забило в 1911 році на місці чудесного явлення Казанської ікони Божої Матері. Джерельна вода була такою теплою, що це місце назвали «Кип’яче». Згодом серед місцевих жителів і жителів навколишніх селищ стали відбуватися чудесні зцілення. Приїхала з Петербурга комісія, засвідчила чудове явище Казанського образу і зцілення людей.

У 1917 році в урочищі було засновано чоловічий монастир на честь Казанської ікони. У 1921 році він був розграбований, а настоятель і двоє ченців – вбиті. Через кілька років радянська влада закрила обитель остаточно, а джерело засипали.

Відродження святині відбулося відносно недавно. Старожили пам’ятали про це місце, і в 2000 році колодязь був знайдений і розчищений. У 2002 році відродили чоловічий монастир. Поруч з джерелом обладнали купіль, де всі бажаючі можуть зануритися. Паломники відзначають, що влітку вода з джерела дуже холодна, а взимку навпаки – тепла.

4. Джерело Божої Матері (Ізюм, Харківська обл.)

istochnik_04_izum_1

Місто Ізюм Харківської області відоме завдяки чудотворній Піщанській іконі Пресвятої Богородиці, що явилась в селі Піски (нині район міста Ізюм) в 1754 році. За молитвами у цій святині віруючі отримують зцілення вже більше двох з половиною століть.

Сама ікона знаходиться в Вознесенському соборі міста. У декількох сотнях метрів від нього знаходиться цілюще джерело, яке не висихає кілька століть. А історія його така.

Колись в Ізюмі розміщувався козацький полк і служила в ньому віруюча людина на прізвисько Кириченко. У його родині сталося горе – новонароджена дочка виявилася сліпою. Побожний козак молився Богородиці і Вона з’явилася йому, і повеліла викопати колодязь у своєму дворі. Джерело забило, як тільки козак став копати. Від джерельної води незряча зцілилась. Козачої садиби вже давно немає, а джерело б’є досі. У народі це місце називають «Кіріченковим колодязем», а віруючі називають «Джерелом Божої Матері».

Сьогодні паломники тисячами приїжджають вклонитися Піщанському образу, а після обов’язково приходять на джерело і просять Божу Матір допомогти в найрізноманітніших потребах і хворобах. Кілька років тому над джерелом побудували каплицю-купальню, отже всі бажаючі можуть скупатися у цілющій воді, температура якої цілий рік дорівнює приблизно 7 градусам.

5. Джерело праведної Анни (Онишківці, Рівненська обл.)

istochnik_05_anny_2

Село Онишківці розташоване на кордоні Рівненської та Тернопільської областей. Всеукраїнську популярність воно набуло завдяки жіночому монастирю святої Анни, а точніше його головній святині – джерелу.

Свята Анна – біблійний персонаж. Вона була матір’ю Пресвятої Богородиці. Згідно зі Святим Письмом, у неї з чоловіком довий часу не було дітей, що вважалося в єврейському суспільстві найбільшою Божою карою. Після гарячої молитви у подружжя з’явилась довгоочікувана дитина – Марія. З тих пір праведну Анну називають покровителькою материнства. За легендою, в XVI столітті Анна вказала на місце джерела, з’явившись юним пастухам. Там забило цілюще джерело, що тече і понині.

Цікаво, що це джерело незамерзаюче – температура води в ньому однакова в будь-який час року і дорівнює 4 градусам.

За вище зазначеної причини до джерела приїжджає велика кількість бездітний жінок. Занурюючись в цілющі води, вони молитовно просять у святої Анни допомоги в народженні дітей. Черниці розповідають, що знають вже сотні випадків, коли чоловік і жінка, занурившись в джерелі, в наступний раз приїжджали сюди вже з дітьми, причому багатьох дівчаток батьки назвали Аннами.

istochnik_05_anny_1

Вода в цьому місці бактерицидна, збагачена сріблом і кремнієм. Тому тут відбуваються зцілення і від інших хвороб, наприклад, артритів, псоріазу, дерматитів, астми, сліпоти, від хвороб опорно-рухової системи, від зубного болю та інших.

Джерело утворює невелике озеро, де обладнані окремі чоловіча та жіноча купальні. Перед зануренням у воду віруючі читають молитву святий Анні. Традиційно паломники також п’ють святу воду з колодязя, що поруч з джерелом, і набирають її собі додому.

Джерело: weloveua



• не пропусти