Вишитий посуд та портрети, які світяться у темряві. Міжнародний музей української вишивки у Києві (фото)

1482

«Вишивка хрестиком гармонізує простір навколо людини за рахунок інформації, закладеної в орнаменті. Саме тому українські традиційні орнаменти до сьогодні залишились незмінними».

Жінка, закохана у вишивку

Міжнародний музей української вишивки, заснований у 2010 році – творіння жінки, закоханої в українське народне мистецтво. Її звати Тетяна Плотчева. І розпочала вона музейну справу із власних робіт. Тетяна Протчева любила вишивку з дитинства, а згодом присвятила їй все життя. Її витвори різнопланові, але привертають увагу своєю витонченістю і точністю.

За роки у неї назбиралось чимало вишитих виробів, красу і тепло яких хотілось показати людям. Тож сама взялась потроху облаштовувати музей. Згодом стіни почали «обростати» все новими й новими витворами. Картини, портрети, ікони, рушники, найрізноманітніші елементи одягу, посуд, листівки. Усі роботи виготовлені власноруч.

Тут представлені різні техніки вишивання. Зразки тканини, потрібної для цього ремесла, а також нестандартні експонати – вишивка на папері, наприклад. Є і своя бібліотека, яка розповість багато про автентичні українські орнаменти.

Стів Джобс та вишивка хрестиком

Цей музей – справжня селянська хатина, приблизно сторічної давності. (Приблизно такою була задумка інтер`єру). Та наповнена вона найцікавішими і вже сучасними речами. У цьому музеї немає нудних «припалих пилом» експонатів. Кожен по-своєму цікавий. Тим більше, що майстриня продовжує розвивати свою творчість у новітніх напрямках. Glow Art – новий і досить нетиповий вид мистецтва. Вишивка, у якій використовуються дуже незвичайні нитки. Це люрексовий шовк, дуже коштовний і в Україні не продається. Тетяна Протчева привезла його із Японії як подарунок від місцевих майстринь. Білі нитки, які світяться у темряві, лягають на полотно, малюючи візерунки і портрети.

Саме портрети знаменитостей стали одним із улюблених напрямів творчості пані Тетяни. Тож з часом своє місце у Міжнародному музеї української вишивки зайняла «Жива галерея», де очі в очі можна зустрітись із Майклом Джексоном, Джоном Ленноном, Назарієм Яремчуком, Лесею Українкою, та навіть Стівом Джобсом. Саме остання картина привертає найбільше уваги відвідувачів.

«Якось захотілося поєднати на вишитому полотні минуле й сьогочасне. Мені надзвичайно подобаються наші національні візерунки. Але як використати їх в «осучаснених» роботах? Картини, серветки – все це нині не дуже актуальне. Так з’явилася небачена досі колекція чоловічих та жіночих краваток, розшитих національним орнаментом. Вишита краватка виявилась чудовим елементом ділового та класичного одягу». – розповідає засновниця музею. До речі, кілька років тому пані Тетяна прославилась ще й тим, що президент України прийняв від неї дуже оригінальний подарунок– вишиту краватку.

Чому музей назвали міжнародним? За словами самої Тетяни Протчевої, він несе «на міжнародні обшири українську культуру, по-друге, увібрав у себе й надбання інших народів світу».
Одними із найгарніших експонатів є ляльки, вбрані в український народний стрій. Багато з них Тетяна Плотчева виготовляє самостійно – із тканини. Лялька без обличчя – та, якій, будь-хто може придумати характер та ім’я.

Інтерактивний музей

На одній зі стін висить вишита карта України. Вона у точності відтворює всі регіони держави за малюнком притаманних у місцевостях орнаментів. Цікаво, що на виготовлення виробу пішло аж 2 кілометри ниток. А всередині додані елементи з ниток, які світяться у темряві.

Роботи Тетяни Протчевої відомі далеко за кордоном. Вони побували в Англії, Японії, Америці. А один із наймаштабніших проектів майстрині – вишита мапа світу. До роботи долучились представники 192 країн. Виріб був представлений на виставці у Шанхаї в 2010 році.

Багатий музей і на ексклюзивні речі. Вишите по шкаралупі яйце, зареєстроване у Книзі Рекордів Україні; канва, яка розчиняється у воді; вишитий посуд (!);краватки, вишиті з використанням елементів Трипільської культури; картини-ілюзії та багато інших. Описати їх неможливо. Це варто побачити.

Музей можна назвати інтерактивним: тут постійно проходять майстер-класи із вишивання. Крім того, кожен відвідувач може поміряти вишиванку, або, наприклад старовинне намисто, яке можна почати ще хіба у фільмах. Це робить людей ближчими до народного мистецтва.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
місто Київ, вул. Курчатова, 23-А

GPS:
50°25’36 N 30°39’20 E

Контакти:
Телефон: 044 518 97 76
Сайт: http://protcheva.com

Поради бувалого мандрівника:
Міжнародний музей української вишивки працює щодня за попередньою домовленістю.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

hgqOMWC1IfQ

фото: motanka-doll
фото: motanka-doll
Олег Скрипка приміряє виріб Тетяни Протчевої фото сайту Тетяни Протчевої
Олег Скрипка приміряє виріб Тетяни Протчевої
фото сайту Тетяни Протчевої
вишита карта України
вишита карта України
Тетяна Протчева проводить уроки вишивання для іноземців
Тетяна Протчева проводить уроки вишивання для іноземців
фото сайту Тетяни Протчевої
фото сайту Тетяни Протчевої
фото  сайту Тетяни Протчевої
фото сайту Тетяни Протчевої

vustaavka-007

фото: Аліна Аносова
фото: Аліна Аносова
Ось так виглядає робота у темряві фото: Аліна Аносова
Ось так виглядає робота у темряві
фото: Аліна Аносова

703014j763U434I6