Музей Калуста Гульбенкяна, одне з найбагатших і найцінніших у світі зібрань творів мистецтва, Португалія (15 фото)

490

У Португалії знаходиться одне з найбагатших і найцінніших у світі зібрань творів мистецтва – Музей Калуста Гульбенкяна. Він разом з рештою статку вірменського нафтового магната Калуста Гульбенкяна (1869 – 1955) був заповіданий Лісабону на знак подяки за політичний притулок, наданий в 1942 році.

Кілька років пішло на те, щоб виконати останню волю магната і зібрати всі його колекції, що зберігаються в різних містах, «під одним дахом». Це вдалося зробити, і в жовтня 1969 року відбулося урочисте відкриття музею в Лісабоні. Під колекцію Гульбенкяна відвели приміщення, спеціально створене для цієї мети. Р. Атугіа, П. Сід і А. Пессоа, відомі португальські архітектори, побудували будівлю, що відповідає всім найвищим вимогам до музею і ідеально відповідне для знайомства туристів з творами мистецтва.

Для відвідування відкрито 17 залів, що містять більше шести тисяч експонатів. Серед них творіння не тільки стародавнього, але і сучасного мистецтва. Значну частину колекції складають предмети старовини античної, єгипетської, месопотамської культур; унікальну спадщину ісламських народів: кераміка, текстиль, книги, халепи, скло та багато іншого; а також найкрасивіші китайські вази і японські гравюри.

Європейське мистецтво представлено середньовічними рукописами з кольоровими малюнками, виробами зі слонової кістки, ювелірними роботами, картинами і скульптурами XIV – XIX століть, гобеленами епохи Ренесанс. Окремої згадки гідні ті картини, які Калуст Гульбенкяна придбав у санкт-петербурзькому Ермітажі, – з іменами Рембрандта і Рубенса знайомі всі.

Щоб ознайомитися з усією колекцією нафтового магната і повною мірою насолодитися її атмосферою, знадобиться кілька днів. А адже крім неї в Лісабоні є ще багато цікавих об’єктів. Неподалік від будівлі музею посеред парку на березі мальовничого озера розташовується Центр сучасного мистецтва, концертний зал і театр під відкритим небом. Вінчає весь цей архітектурний ансамбль бронзова статуя засновника музею і єгипетський бог світла і сонця, виліплений з каменю. Саме цей бог в Стародавній Греції вважався покровителем мистецтв.



• не пропусти