Готуємо медовуху своїми руками правильно!

3
2153

Варити медовий напій в домашніх умовах легко і просто, потрібно тільки знати кілька рецептів. А там – вибирайте на свій розсуд, і, вперед!

Ви теж вирішили приєднатися до істинних шанувальників цього нектару? Дізнаємося, що ж за таємниця криється у приготуванні цього напою, не покидаючи свого будинку.

РЕЦЕПТИ

Рецепти медовухи передавалися з покоління в покоління, з уст в уста, від хати до хати. Уявіть собі, існує навіть безалкогольна! Що вже говорити про міцні настоянки!

Варена

Почнемо нашу захоплюючу пригоду з приготування традиційної – вареної медовухи.

Інгредієнти

1,5 кг меду;
10 л води;
10 г шишок хмелю;
3 г дріжджів (сухих);
0,5 ч.л. кориці;
3 г гвоздики;
100 г цукру.

Рекомендації

Мед слід обирати правильно: тільки натуральний, високої якості.

Не варто викручуватись і використовувати відвар соснових шишок, з додаванням меду, есенції з кульбаб і «натуральний» білий мед (збитий цукор, в кращому випадку). Звичайний травневий або квітковий буде вельми доречний.

Приготування

1. Налити воду в каструлю (у відро, якщо у вас немає в наявності посуду на 15 літрів).
У воду додати мед, домогтися його розчинення.
2. Дочекатися поки вода закипить (суміш вимагає безперервного помішування, щоб уникнути прилипання до стінок посуду).
3. У медову воду слід додати 100 г цукру.
4. Після закипання відвар слід варити п’ять хвилин. Пінку, що утворилась слід зняти.
5. Вимкнути газ, додати шишки хмелю.
6. Додати спеції.
7. Накрити кришкою і почекати, поки відвар охолоне (приблизно до 40 градусів).
8. Після охолодження додати дріжджі.
9. Перемішати. Розлити у скляний посуд.

Банки слід закривати спеціальними кришками, які можна придбати на ринку. Не варто заливати медовуху в банки до самих країв. Напою потрібно буде перебродити і піднятися. На п’ятий день слід відфільтрувати його через марлю. Через два дні – повторити процес. Такий напій може зберігатися в домашніх умовах півроку (але рідко доживає до таких термінів).

Міцна

Таємниця міцної медовухи полягає в тому, що вона виготовляється не в процесі бродіння, а за допомогою додавання потрібної кількості спирту або горілки. Але це спрощений варіант. Справжній міцний напій готується за старовинним рецептом, з яким доведеться грунтовно повозитися.

 

Інгредієнти

1,5 кг меду;
15 л води;
3 пляшки рідких дріжджів;
6 суцвіть гвоздики;
1 ч.л. кориці;
2 г імбиру;
2 г кардамону;
1 г англійської перцю.

Приготування

1. Розвести мед у воді, поставити на вогонь.
2. Обережно знімати пінку, що утворилася.
3. Після того, як половина відвару википить – зняти з вогню, дати охолонути.
4. Перелити в посуд, залити трьома пляшками рідких дріжджів.
5. Додати спеції.
6. Настоюватися такий напій повинен не менше, ніж півроку. Тільки тоді він стане по-справжньому міцним і корисним.

 

З сот

В домашніх умовах можна приготувати і медовуху з сот. Не повірите, але справжні знавці приготування медових напоїв стверджують, що якісна медовуха вимагає у своєму складі обов’язкову присутність сот з пергою! Звичайно, цей рецепт буде більш витратним, адже мед у сотах набагато дорожчий, але воно того варте!

Інгредієнти

соти;
5 л води;
5 шишок хмелю;
5 г сухих дріжджів.

Приготування

1. З сот слід зчистити плівку. На ній залишається велика кількість меду. Все це перекласти в емальовану каструлю.
2. Закип’ятити воду до 40 градусів.
3. Залити соти водою.
4. Додати хміль і дріжджі.
5. Накрити пластмасовою кришкою з дірочками.
6. Залишити на п’ять днів.
7. Відфільтрувати.

З варення

Медовий напій з варення? Що за нісенітниця, можете подумати ви. Але, виявляється, існує і такий, до того ж – користується завидною популярністю. Зварити його дуже просто. Правильне приготування дозволить насолодитися всією красою цього продукту. До того ж, напевно ви знайдете у будинку зайву баночку варення.

Інгредієнти

1 кг меду;
1,5 кг варення (краще всього кислого – вишневого, сливового і т.д.);
2 г імбиру;
2 г гвоздики;
0,5 ч.л. кориці;
10 л води.
5 шишок хмелю;
2 г сухих дріжджів.

Приготування

1. Розчинити в кип’яченій воді мед і додати варення.
2. Варити 10 хвилин.
3. Додати спеції.
4. Остудити. Всипати дріжджі і шишки хмелю.
5. Дати настоятися тиждень.
6. Провести подвійну фільтрацію.

Напій готовий!

Безалкогольна

Для шанувальників здорового способу життя ми підібрали рецепт безалкогольної медовухи! За смаком вона практично не відрізняється від свого хмільного аналога. Очікуєте вдома гостей? Такий напій додасть родзинку будь-якому застіллю! (Якщо у гостей немає алергії на мед, звичайно ж).

Інгредієнти

2 кг меду;
1 л води;
4 кг ягід вишні.

Приготування

1. Змішати мед з водою в глибокій емальованій каструлі.
2. Довести до кипіння.
3. Варити ще 15 хвилин безперервно помішуючи.
4. Зняти піну.
5. Остудити отриманий відвар.
6. Перебрати вишню, видалити кісточки, перекласти в пляшку.
7. Залити вишню медовою водою.
8. Накрити вологим рушником горло бутлика.
9. Залишаємо на три місяці в темному прохолодному місці.

Безалкогольна медовуха порадує вас своїми неперевершеними смаковими якостями! Приготувати її в домашніх умовах зможе навіть самий недосвідчений кулінар. Насолоджуйтесь! Нехай по вусах не тече, а в рот потрапляє!

Читайте також: Які напої готувати на різдвяні свята

Поділись

3 КОМЕНТАРІ

  1. медовуху варять тисячі років, а дріжджі почали виробляти ну 200 років, як до цього робили медовуху без дріжджів?

    • Це тепер виготовляють хмільну медовуху , бо люди забули старі рецепти і почали видумувати своє , що не має нічого спільного /хіба окрім меду / зі справжньою медовухою . Дуже довгий час велася інтенсивна російська пропаганда , що козаки були пияками , а насправді в часи козаччини медовуха не була хмільним напоєм . Готували її так : 1. Варили узвар з фруктів / використовували як сухофрукти , так і свіжі / 2. Зціджували і додавали мед і багато пекучого перцю всіх сортів , які тільки були . 3 . Накривали кришкою і замазували глиною , щоб не було щілини та ставили в піч випарюватися . 4 . Медовуха вважалася готовою , коли випарювалася на третину . Її охолоджували і розливали в ємкості . Вживали на свята та весілля . Під таку медовуху й кабана можна з,їсти . Та й профілактика від паразитів була добра . То ж дарую рецепт козацької медовухи всім бажаючим . На здоров,я !

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ