10 фото, які змусять вас відвідати Афіни

1210

Розповідаємо, чому вам просто необхідно провести вихідні в Афінах. 

Левова частка туристів, які приїжджають до Греції, прагнуть відвідати її столицю – Афіни. Не дивно, адже слава цього величного міста відома на весь світ. Але не всі приїжджають сюди на тривалий період, і багато хто задається питанням: що “швидко” подивитися в Афінах?

Акрополь

Акрополь і Парфенон – візитівка столиці і обов’язкове місце паломництва мільйонів туристів з усіх кінців світу. Навіть якби не було Парфенона, Акрополь варто відвідати тільки за приголомшливий краєвид з нього на місто. Акрополь з грецької перекладається, як “Верхнє Місто”. Його перлиною є древній храм Парфенон. Враження можуть зіпсувати хіба будівельні ліси, якими обтягнуті багато споруд на території Акрополя – всі вони на реставрації. Також трохи дратують нав’язливі торговці, але тут вже треба змиритися – місце дуже популярне серед туристів.

Музей грецької народної творчості

Греція – це не тільки античні статуї і храми, як може здатися. Щоб глибше пізнати цю країну, туристові варто відвідати цей музей. Тут зібраний весь цвіт народних ремесел! Тут вам і вироби з дерева, металів і глини, прикрашені різьбленням і інкрустаціями, і цілий зал, присвячений традиційним карнавальним костюмам. Є й експозиція срібних виробів і зброї, а ще тут можна побачити ляльок національного театру карагіозис, що зображують сценки з повсякденного життя Афін.

Планетарій

Грецію ніяк не віднесеш до великих космічних держав, проте, Афінський планетарій – один з найбільших і технічно просунутих в світі. Зал, де показують 3D-фільми про подорожі в інші галактики, вміщує близько 300 відвідувачів. Тут же, в кінозалі IMAX, показують фільми про далеке майбутнє і, як не дивно, про славне давньогрецьке минуле. Панорама зоряного неба розміщена всередині величезного – 950 кв.метрів! – сферичного купола.

Ресторан “Археон Гефсіс”

Тут варто побувати, щоб познайомитися з гастрономічною культурою Стародавньої Греції. До створення меню залучали істориків, які вивчили 15 томів античних кулінарних книг. Страви історично правдиві: серед інгредієнтів немає картоплі, томатів, рису, кави і цукру – їх не їли древні греки. Зате відтворений обідній ритуал “Симпозіум” з обмиванням ніг гостей, перевдяганням у туніки, нагородженням лавровими вінками і лежанням за столами під час трапези. У цьому дійстві, як в Стародавній Греції, не можуть брати участі жінки.

Храм Гефеста

Цей храм був побудований за два роки до Парфенона і був свідком бурхливого розквіту античної цивілізації. Його звели на схилі пагорба, де починався район ремісників. Гефест, як відомо, був богом вогню і найбільш майстерним ковалем. Він займався фізичною працею, чого не робив більше жоден бог Олімпу. Сьогодні храм Гефеста вважається одним з найбільш добре збережених, багато в чому завдяки тому, що з VII по XIX століття в ньому знаходилася православна церква.

Гліфада

Південне передмістя Афін часто називають “грецьким Беверлі-Хіллз”. У гучній назві немає ні краплі перебільшення: тут, в оточенні найдорожчих бутиків, ресторанів і дискотек Афін, знаходяться вілли столичних багатіїв і знаменитостей. “Американською” атмосферою район зобов’язаний військово-морській базі США, яка колись тут розташовувалася, а славою найбільш розкішного місця країни – магнату Арістотелю Онаассісу. На початку 1970-х найбагатший грек в світі першим влаштувався в Гліфаді зі своєю дружиною Жаклін Кеннеді.

Плака

Найбільш старовинним кварталом Афін вважається Плака, він практично зберіг свій первозданний вигляд, особливості грецької культури і її неповторний колорит. І хоча тут буває досить багато туристів і розташована досить велика кількість ресторанчиків і крамниць з сувенірами, тут панує усамітнення і спокій, здається, що час завмирає на цих затишних і доглянутих вуличках з рівними рядами будинків старовинної споруди.

“Технополіс” в Газі

“Технополіс” замислювався як великий індустріальний музей, а згодом перетворився на своєрідний культурний центр, де проходять найрізноманітніші заходи. Знаходиться він на території старого заводу, який був відкритий в 1862 році і проіснував до 1984-го. Незвичайна архітектура робить його одним з найбільш цікавих музеїв Європи. Вісім будинків, що утворюють “Технополіс”, названі на честь відомих грецьких поетів. А символ музею – скульптура The Millennium Globe, глобус, оточений оливковими гілками, – символізує мир у всьому світі.

Театр Діоніса

Цей театр початку був ареною для проведення урочистостей. Виступи в ньому проходили двічі на рік. Тут проводили й театральні змагання. Зазвичай змагалися три драматурги, кожен з яких ставив три трагедії і одну драму. Змагалися також автори комедій, які ставили по одній п’єсі. Результати фіксувалися в особливих написах, які зберігалися в афінському державному архіві. Туристам гіди пропонують перевірити грандіозну акустику театру: одна людина залишається в оркестрі і щось говорить, інша піднімається на найвищий ряд і слухає: чутність приголомшлива!

Аллу Фан Парк

Найбільший розважальний парк не тільки Афін, але і всієї Греції. Він розділений на дві великі зони: одна – для маленьких дітей, інша – для дорослих. У “дорослій” частині все най-най: наприклад, найбільше на Балканах колесо огляду 40 метрів заввишки. Вечорами звідси – найкрасивіша панорама міста і моря. Тут найкрутіші в країні американські гірки і неймовірна, висотою з 12-поверховий будинок “Вежа шоку”, з якої в спеціальній кабінці можна полетіти вниз: атракціон імітує вільне падіння.

Джерело: Радіо МАКСИМУМ



• не пропусти