Будапешт: поради для тих, хто їде вперше

1969

Як не розгубитися в Будапешті – поради експерта.

З Києва до Будапешта можна дістатися прямим рейсом лоукостера Wizz Air. Віза для відвідування Угорщини тепер не потрібна. Стародавнє місто з чудовою архітектурою стоїть у списку must-visit всіх мандрівників.

Портал Znaj.ua разом з директоркою туристичної компанії «Пілот» Оленою Корчинської підготував поради для тих, хто вперше збирається відвідати столицю Угорщини. Розглянемо всі важливі моменти, які дозволять вам не загубитися і не розгубитися в Будапешті, отримавши максимум від своєї поїздки.

1. Угорська мова

Так, у Будапешті місцеві жителі розмовляють, як не дивно, лише угорською. Англійську знають не багато. Українська й російська зовсім не схожі на угорську, так що не сподівайтеся, що вас зрозуміють. Але привітність угорців переважує навіть труднощі перекладу. А якщо ви вивчите кілька ключових фраз з розмовника, то проблем взагалі не виникне. Наприклад, питання «Де знаходиться…?» угорською звучить дуже просто: «Hol van …?» (холь ван).

будапешт архитектура

2. Форинти

У деяких магазинах можна розплатитися і євро, але не радимо вам цього робити, за курсом доведеться заплатити вдвічі дорожче. Валюта Угорщини – форинти. І міняти гроші, звичайно, потрібно не в аеропорту і не в самому центрі міста, а краще всього в банках, подалі від туристичних маршрутів.

3. Міський транспорт

Система квитків на міський транспорт в Будапешті досить складна. Можна купити квиток на 1 поїздку або проїзний, на 1 або кілька днів. А можна придбати туристичну карту Будапешта, яка дозволить заощадити не тільки на проїзді, але і при відвідуванні пам’яток.

Поїздки на таксі теж не дуже дорогі, тільки викликати потрібно заздалегідь, через одну з основних служб, наприклад, Budapest Taxi.

По місту можна їздити на велосипеді, є мережа безкоштовного прокату.

будапешт мост

4. Термальні купальні

Звичайно ж, у Будапешт потрібно їхати, прихопивши з собою купальник. Адже це єдина європейська столиця-курорт, відомий своїми термальними джерелами. Вхід в деякі купальні з туристичною картою буде безкоштовним. Приходити краще раніше, коли ще немає напливу бажаючих оздоровитися. В купальнях бувають «моногендерні» дні, коли вхід відкритий виключно для жінок або чоловіків, тому краще дізнатися про це заздалегідь на сайтах.

будапешт купальни

5. Сувеніри

Майте на увазі, що майже все, що продається на відкритих ринках і в сувенірних магазинах, можна купити у великих супермаркетах – але набагато дешевше. У тому числі знаменитий угорський бальзам.

Там же вигідно купувати продукти або готові страви. Але рекомендуємо все ж сходити в ресторан покуштувати угорський гуляш. Майте на увазі, угорці – народ «гарячий», і кладуть багато спецій у страви. Тому можна попросити подати паприку окремо, щоб самим регулювати гостроту.

Автор матеріалу: Ольга Сотникова


• не пропусти