Рокамадур – приголомшливе вертикальне село у Франції

1427

Це село має дуже мальовничий вид, так як воно розташоване на виступах скелі. Крім того, тут покояться чудодійні мощі християнського пустельника св. Амадура.

Фото: shutterstock

Село Рокамадур було назване в честь святого відлюдника Амадура, який тут народився і прожив усе життя, так як був закоханий у місцеві гори. У 1166 році в цьому місці були знайдені мощі пустельника. Відразу після цього почалися чудеса і на честь відлюдника місце назвали Рокамадур, що означає «любитель скель».

Фото: shutterstock

До мощей святого з’їжджалися паломники з усього світу, серед них були королі, єпископи, вельможі. Незабаром у скелі збудували каплицю Нотр-Дам, в якій зберігалася Чорна Мадонна. За переказами, щоразу після скоєння мощами чуда, в замку чути дзвони.

Фото: shutterstock

Є й інша версія походження назви села. Деякі історики дотримуються думки, що Рокамадур (Rocamadour) є середньовічною формою вихідної назви Rocamajor. «Roca» означало укриття по типу скляного навісу, а слово «major» підкреслювало великі розміри цього укриття.

Фото: shutterstock

На вершині скелі знаходиться замок Рокамадур, а до нього ведуть великі сходи, що петляють між 14 проміжними майданчиками. Вони символізують 14 зупинок, які робив Христос, коли йшов на розп’яття, і відзначені невеликими капличками. На цих сходах піднімаючись до вершини на колінах і зупиняючись на кожній зупинці, моляться паломники. Їхній шлях веде до Голгофського хреста, який встановлений на вершині сходів.

Фото: shutterstock

Крім того, зі схилу гори відкривається чудовий вид на селище і долину річки Алзу. Але найзахопливіший краєвид відкривається із замку, по стінах якого можна навіть пройтися, оглядаючи все навколо.

Фото: shutterstock

Дуже мальовничі стародавні споруди, притиснуті до скелі – гробниця св. Амадура, капела Сен-Мішель (фрески XII ст.), Капела Сен-Блез (XIII), капела Нотр-Дам (чудотворна фігура Чорної Мадонни), грот Чудес, наскельні малюнки, сталактити), базиліка Сен-Совер (одну зі стін заміняє скеля) і капела Сен-Жан-Батист (готичний портал).

Фото: shutterstock

Цікавий і сам замок, адже в ньому зберігається знаменитий чарівний меч короля Артура Дюрандаль. Для туристів в місцевих сувенірних крамницях продаються зменшені копії меча.

Фото: shutterstock

А для гурманів село буде цікава тим, що тут виробляють прекрасний сир, названий Рокамадур, також як і село. Сир Рокамадур відомий ще з XV століття, у всякому разі, документально засвідчено, що у 1451 році Рокамадур вже готувався з місцевого козячого молока.

Джерело vokrugsveta.ua



• не пропусти