Археологи знайшли древній артефакт на місці спорудження моста в Крим

425

Глиняна голова статуї датується п’ятим століттям до нашої ери.

Археологи при підводних розкопках в районі будівництва мосту через Керченську протоку знайшли великий фрагмент теракотової скульптури у формі голови чоловіка, повідомляють РІА Новини.

Артефакт, який виявили в бухті біля мису Ак-Бурун, може бути зображенням давньогрецького божества, виконаним у вигляді бюста або статуї.

  • За нашими даними, ця знахідка унікальна для Північного Причорномор’я, знайти її аналоги поки не вдалося. Для уточнення її функціонального призначення, походження і датування ми залучимо провідних фахівців з давньогрецького мистецтва і проведемо лабораторні дослідження складу глини. На даний момент ми вважаємо, що теракотова голова виготовлена ​​в Малій Азії в V столітті до нашої ери“, – сказав начальник підводного загону Інституту археології РАН Сергій Ольховський.

Знайдений археологами фрагмент належить масивному виробу. Сама голова в натуральну величину виконана з пористої глини методом відбитка з матриці, по сирій глині ​​гравіюванням зображені волосся і борода, потім виріб пройшов випал. Ця технологія широко застосовувалася вже в VI столітті до нашої ери, але зазвичай для виготовлення тонкостінних статуеток висотою не більше 40 сантиметрів, відзначається в повідомленні Інституту археології РАН.