Хто лежить на печі 26 січня – не хворітиме. Хто на вулицю вийде – лихоманку зустріне

1523

Сьогоді ніч була досить морозною — -10 градусів. Наразі на термометрах -8. Ясно. Підвищений атмосферний тиск — 761 мм.р.с.

Найхолодніше було у 2000-му році — майже -28 градусів. 1998-ий виявився відносно теплим — +5 градусів, пише viche.ck.ua.

26 січня – день Яреми. Зазвичай на Яремин день вдаряли сильні морози, і люди намагалися без особливої потреби не виходити на вулицю, прагнули оберігати себе від хвороб. Не рекомендувалося 26 січня працювати. Селяни лягали на піч, відпочивали і розважали одне одного жартами і примовками. І, звичайно, спостерігали за прикметами, яких є чимало.

Народні прикмети

Якщо кішка згорнулася в клубок – чекай морозів. Якщо шкребе стіну або підлогу – найімовірніше, незабаром почнеться хуртовина. Якщо потягується і поводиться спокійно – можна очікувати потепління.

Хто лежить на печі 26 січня – хворіти не буде. Хто на вулицю вийде – лихоманку зустріне.

Ліс шумить – чекай тепла.

У лісі 26 січня тріщать дерева – скоро вдарять сильні і довгі морози.

Собака спить біля будки – чекай відлиги. Якщо дрімає, згорнувшись у клубок – холоди протримаються ще довго.

Перед тим, як увечері укладати дитину спати, потрібно посадити до неї в ліжечко кішку. Вважається, що після цього дитина весь рік буде добре спати.

Історія

Сьогодні міжнародний день митника.

1897 — народився Іван Кулик, український поет і громадський діяч, перший голова Спілки радянських письменників України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Японією.

2001 — у Чорному морі затонув український теплохід “Пам’ять меркурія”, на борту якого було 54 особи. 12 осіб загинули, 8 пропали безвісти.

Події

2009 — у Єрках Катеринопільського району водій водій легкового автомобіля насмерть збив двох пішоходів і втік. Коли його розшукали правоохоронці, заявив, що не побачив нічого в темряві.

2009 — працівницю Ватутінського відділення ПриватБанку звинуватили у привласненні понад 3 мільйонів гривень. Нестачу виявили не одразу, а лише після аудиторської перевірки.



• не пропусти