Вчені заявили про успішні експерименти з квантової телепортації

158

teleportasiya
Успішні експерименти з проведення квантової телепортації на відстань понад вісім км в міських кварталах провели незалежно один від одного вчені Китаю та Канади. Як повідомила газета South China Morning Post, перші подібні досліди проводилися тільки в межах лабораторій.

Квантова телепортація – це передача на відстань квантового стану речовини, яка в точці відправлення руйнується, а потім відтворюється в точці прийому без прямого перенесення самої частки.

Група дослідників з Університету науки і технологій Китаю на чолі з професорами Пань Цзяньвей і Чжан Цянем здійснила телепортацію фотонів на відстань 12,5 км в місті Хефей (східна провінція Аньхой). Для цього використовувалися звичайні оптоволоконні мережі. А їх канадські колеги, керовані фізиком Вольфганом Тіллем, провели аналогічний експеримент в місті Калгарі (південно-західна провінція Альберта) на дистанцію 8,2 км.

Фахівці двох країн використовували різні підходи. Китайці по своєму каналу телепортували всього два фотона на годину, але з «більш високою надійністю». Канадці ж змогли передати до 17 часток в хвилину, але їхня технологія відрізняється «меншою точністю і наявністю ряду обмежень для використання на практиці».

У минулому році американським вченим вдалося відправити фотон на відстань понад 100 км, але лише в межах лабораторії – через намотаний там витками оптоволоконний кабель.

Результати нинішніх експериментів були опубліковані в понеділок в науковому журналі Nature Photonics. Ці дослідження відкривають шлях до створення квантових інтернет-мереж і захищених каналів зв’язку, які, як стверджується, не уразливі для зломів.

Джерело: Новости Ю



• не пропусти