У чорних археологів вилучили архіви УПА (15 Фото)

212

Працівники СБУ в Чернівецькій області вилучили у чорних археологів близько 4000 архівних документів УПА. Серед них понад 4 тис. друкованих і рукописних документів.

Документи УПА

Одна з найбільших цінностей – кліше так званих грошових знаків періоду УПА – бофонів.

“Двоє чорних археологів на території Тернопільської області на чотириметровій глибині відкопали бідон, вщент заповнений історичними документами. Чоловіки привезли ці матеріали до Чернівців з метою продажу історичних цінностей. Проте працівники СБУ виявили цих осіб та переконали їх у добровільному порядку повернути матеріали. Вартість документів – понад 20 тисяч доларів”, — розповів Руслан Сторожук, начальник управління СБУ.

У бідоні виявили документи щодо діяльності УПА періоду 1945-1947 років, каже після попередньої експертизи історик Олег Суровцев.

Документи УПА

“Ці документи, в основному, не про бойову діяльність, не про військові дії проти радянської армії, а матеріали про соціальну, суспільно-політичну роботу, виховну і просвітницьку робота УПА з населенням. Є й агітаційні матеріали про те, як треба виховувати дітей, є окремі звернення до вчителів, лікарів, студентів”, – розповідає він.

Серед виявлених матеріалів – статистичні звіти, де описують настрої населення.

“Є детальні описи голоду 1946-1947 років на території Тернопільщини, статичні дані щодо загиблих, померлих під час голоду. Окреме питання присвячене виборам в радянській Україні. Є агітація проти них. Роз’яснення для населення, що ці вибори – фікція, що це вибори без вибору. Також багато матеріалів присвячено внутрішнім питанням і проблемам, які існували в УПА”, – каже історик.

Нагадаємо, історики виклали у вільний доступ документи організації українських націоналістів (ОУН) та української повстанської армії (УПА) з архівів КДБ про польсько-українські відносини 1942-1947 років.

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Документи УПА

Джерело: 0352.ua



• не пропусти