Італія: Mille Miglia – тисяча миль на ретро-автомобілі

456

Mille Miglia (Мілле Мілья) … Ці слова звучать, немов музика, для всіх любителів історії автомобілів . Адже «Тисяча миль» – це назва легендарної автомобільної гонки, яка проводиться в Італії з 1927 року. Але гонка ця незвичайна – у ній беруть участь тільки ретро-авто.

Своєю появою Mille Miglia зобов’язана графу Аймо Маггі. Пристрасний любитель автомобілів і учасник Гран-Прі Італії, його світлість на пару з графом Франка маццот, спортивним журналістом Джованні Канестріні і директором журналу «Lo Sport Bresciano» Ренцо кастаньєт організував Мілле Мілья – тисячемільную гонку по дорогах загального користування, яка проходила за маршрутом Брешія- Рим -Брешія.

З 1927 року по 1957 рік гонка проводилася 24 рази. І якщо в перші роки на подолання дистанції лідерам перегонів було потрібно більше 16 годин, то в 1955 році був поставлений рекорд – 10 ч. 7 хв. 48 с. Швидкість екіпажу-переможця склала 159,65 км / ч.

А через два роки – в 1957 році – трапилася трагедія. У селі Guidizzolo у автомобіля Ferrari, за кермом якого сидів гонщик Альфонсо де Портаго, лопнуло колесо … В результаті аварії загинув сам гонщик, його штурман і 11 глядачів. Мілле Мілья була закрита.

Ще три роки Mille Miglia проіснувала як невелика ралійна гонка, що включає кілька спеціальних ділянок і з’єднують їх доріг загального користування , де гонщики зобов’язані були дотримувати строгий швидкісний режим. Але в 1961 році і ця версія знаменитої гонки припинила своє існування.

Друге життя Мілле Мілья почалася в 1977 році. «Реінкарнація» відбулася під ім’ям Mille Miglia Storica. Тепер до участі в гонці допускалися лише автомобілі, випущені до 1957 року.

Змінилися і правила. Головним пріоритетом стала не максимальна швидкість, а дотримання швидкісного режиму. Так що в наш час це вже скоріше не гонка, а проїзд легендарних гоночних болідів-ветеранів, який займає вже не кілька годин, а кілька днів. Зате Мілле Мілья стала найкрасивішою дорожньої гонкою в світі. Адже перед початком кожної гонки проходить чудовий парад класичних ретро автомобілів.

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (1)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (2)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (3)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (4)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (5)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (6)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (7)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (8)

Італія: Mille Miglia - тисяча миль на ретро-автомобілі (9)