Нащадки українських емігрантів Канади зняли фільм про Голодомор

552

В кінці лютого 2017 року на екрани вийде перший повнометражний англомовний фільм на тему Голодомору – Bitter Harvest ( “Гіркі жнива”).

Як повідомляє офіційний сайт фільму, бюджет картини склав 20 мільйонів доларів, у фільмі знялися відомі українські та голлівудські актори.

Весь бюджет забезпечив один чоловік – Ян Ігнатович, який раніше ніколи не мав відношення до кіноіндустрії та займається бізнесом у сфері інвестицій і медичних технологій. Ігнатович вклав у фільм свої особисті фінанси, оскільки сподівається, що ця картина розповість всьому світу про Голодомор. Раніше про голокост знімали лише документальні фільми, які дивиться дуже невелика аудиторія.

Філм Bitter Harvest орієнтований в першу чергу на західного глядача. Його сюжет побудований навколо історії кохання Юрія і Наталії та розвивається на тлі сталінського терору, репресій, голоду і боротьби за виживання.

Роль Юрія зіграв спадкоємець акторської династії Макс Айронс (син Джеремі Айронса і Мішель Кьюзак). Його кохану Наталю грає Саманта Баркс, зірка останньої екранізації “Знедолених”.

Дід Юрія – Баррі Пеппер ( “Врятувати рядового Раяна”, “Зелена миля”), батько – Теренс Стемп ( “Зоряні війни. Епізод 1”, “Особливо небезпечний”, “Операція Валькірія”). У ролі червоного командира задіяли Тамера Гассана, що знімався в “Грі престолів”. В фільмі знімались і українські актори – Остап Ступка та Олександр Печериця.

Цікавим видається той факт, що у фільмі голлівудські актори носять вишиванки, співають українські пісні, воюють з НКВД і відстоюють права українців. А українські актори, які грають українських селян, розмовляють англійською.

Продюсер, режисер та сценарист фільму є нащадками українських емігрантів, тому історія героїв фільму їм дуже близька. Так, мати режисера фільма Джорджа Менделюк стала прообразом головної героїні картини. Рятуючись від голоду, вона дійшла з Харкова до Львова в пошуках хліба і свободи.

Головну тему в саундтреку до фільму написав британський композитор єврейського походження Бенджамін Воллфіш, чия сім’я вижила після Голокосту і він до глибини душі відчув тематику цього фільму.

У фільмі багато українських фольклорних пісень, які звучать у виконанні акторів та українського гурту “Даха Браха”.

Робота над фільмом тривала майже 5 років. Цікаво, що сценарій, автором якого є Річард Бачинський-Гувер у співавторстві з Джорджем Менделюком, переписувався 12 разів.

Зйомки фільму проходили влітку 2013 року в Україні в музеї “Пирогово” (Київ), який став селом на Черкащині, де відбуваються основні події картини. А от види Кремля знімали в Лондоні.

Наразі продюсери фільму вже домовилися про прокат картини в Іспанії, Сінгапурі, Південній Кореї та інших країнах.



• не пропусти